Huavej efekt će svrgnuti Epl sa trećeg mesta u Kini?

24.04.2024

14:52

0

Autor: R.B.

Prodaja „ajfona“ na kineskom tržištu pala čak za petinu, dok je kineskom proizvođaću skočila za neverovatnih 70 odsto

Huavej efekt će svrgnuti Epl sa trećeg mesta u Kini?
Huawei mate 60 - Copyright Profimedia

Američka kompanija “Epl” beleži rekordni pad prodaje svojih pametnih telefona u Kini. U prvom kvartalu ove godine prodaja je pala za velikih 19%, i time je spala na 15,7% kineskog tržišta sa 19,7% iz 2023. godine, objavila je agencija za istraživanje tržišta „Kaunterpoint riserč“.

Ovako veliki pad pripisuje se uzletu kineske konkurencije, pre svega „Huaveja” i „Viva“, jer je u isto vreme samo „Huavej“ imao rast prodaje za neverovatnih 69,7 odsto, prenosi CNBC.

Kineski proizvođač ovakav rast ima da zahvali pre svega modelu „mate 60”, čiji je čip vrhunskih karakteristika direktno oborio „Eplovu“ prodaju u segmentu premijum telefona, tvrdi Ivan Lam, analitičar „Kaunterpoint riserča“.

„Huavej” sa ovakvim probojem, gde sada drži 15,5% umesto 9,3% tržišta, napada treću poziciju na kineskom tržištu pametnih telefona. To je upravo pozicija na kojoj se nalazi američki proizvođač, iza „Viva“ (17,5%) i „Honora“ (16,1%).

Međutim, „Epl“ još nije otpisan jer Lam sugeriše da bi uvođenje novih opcija AI i primena agresivnih prodajnih strategija mogli pomoći Amerikancima da povrati zamah u drugom kvartalu 2024.

– Čekamo da vidimo šta će njegove AI karakteristike ponuditi na VVDC-u u junu – rekao je Lam, nagoveštavajući potencijal za značajan dugoročni rast.

Ukupno tržište pametnih telefona u Kini poraslo je za 1,5% na godišnjem nivou u prva tri meseca, a nizak jednocifreni rast se očekuje tokom cele godine.

U 2023. broj prodatih pametnih telefona u Kini dostigao je više od 285 miliona jedinica, i to je globalno najveće tržište još od 2012. godine. Broj pretplatnika je 1,7 milijardi.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država od početka 2019. godine, uvođenjem sankcija kineskim kompanijama (a pre svega „Huaveju“), pokušavaju da otvoreno spreče pristupi naprednoj (zapadnoj) tehnologiji. Međutim, to zasad nije sprečilo kineske proizvođače da se pokažu u punom sjaju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike