Hoće li vam ajfoni govoriti hindu: Ameri beže iz Kine ali neće daleko

10.12.2022

14:50

0

Američki gigant u proizvodnji pametnih telefona, kompjutera i elektronskih „spravica“ planira da deo svojih proizvodnih linija iz Kine premesti u okolne zemlje

Hoće li vam ajfoni govoriti hindu: Ameri beže iz Kine ali neće daleko
"Isključenje" Kine - Copyright Profimedia

Kina sve više postaje „zabranjena zona“ za Amerikance i njihove kompanije. Pod plaštom brige za svetske lance snabdevanja, realno prenapregnute zbog dosadašnje kineske „zero-kovid“ antipandemijske politike, a u suštini zbog mogućeg gubitka globalne industrijske dominacije, visokotehnološke firme sele svoje kapacitete iz Kine u prijateljske zemlje jugoistočne Azije.

Tako bi „Epl“, američki div u proizvodnji pametnih telefona, kompjutera i elektronskih „gedžeta“ mogao da preseli deo kapaciteta u Indija i Vijetnam, objavio je „Volstrit džurnal“.

Analitičari ocenjuju da to predstavlja značajan zaokret u pokušajima da se smanji uloga Kine u globalnom lancu snabdevanja, nakon što su proizvođači poslali svesni rizika da proizvodnja bude koncentrisana u toj zemlji.

Kineska strategija nulte tolerancije prema korona virusu, koja je paralisala neke od njenih lanaca snabdevanja, i narušena poslovna klima u zemlji mogli bi da budu glavni motiv za odluku „Epla“, navode stručnjaci, preneo je Glas Amerike.

Predstavnik centra za ekonomske prognoze u okviru Instituta za ekonomska istraživanja u Tajpeju, Darson Čiju, rekao je za Glas Amerike da mnoge kompanije, uključujući i Epl, vide u Indiji potencijal da se takmiči sa Kinom i postane "sledeća svetska fabrika", navodeći da je cena rada i zemljišta u Indiji znatno niža nego u Kini.

Kina postaje neprijatno razvijena

Kada uzmemo u obzir krađu intelektualne svojine, odnosno tehnologije, sajbernapade na kompanije unutar Kine, restrikcije koje kineska vlada primenjuje na protok podataka, postoje brojni faktori koji Kinu čine manje privlačnom sredinom za strane proizvođače, istakao je za Glas Amerike direktor za globalnu politiku inovacija u Fondaciji za informacionu tehnologiju i inovacije (ITIF) u Vašingtonu, Stiven Ezel.

Ezel je rekao da bi i druge multinacionalne kompanije mogle da slede taj primer ako „Epl“ bude uspešno isporučivao proizvode iz Indije, nakon što je jedan mali procenat svojih „ajfona 14s“ proizveo u toj zemlji.

"Volstrit džurnal" je 6. decembra objavio da je „Epl“ pozvao svoje snabdevače da aktivnije planiraju sklapanje proizvoda u drugim delovima Azije, posebno u Indiji i Vijetnamu da bi se smanjila zavisnost od kineskih fabrika u kojima se sklapaju njihovi uređaji.

"Volstrit džurnal“ ističe da je dugoročni cilj Epla da 40 do 45 odsto svojih Ajfona isporučuje iz Indije, dok se trenutno u toj zemlji proizvodi manje od 10 odsto.

Ova "ekonomska" odluka "Epla" dolazi nakon što je početkom novembra američka administracija pod predsednikom Džozefom Bajdenom zabranila izvoz bilo kakve tehnologije vezane za proizvodnju poluprovodnika, odnosno kompjuterskih čipova u Kinu jer „razvoj poluprovodnika može da pomogne kineskoj armiji“.

Zabrana uključuje i čipove koji su proizvedeni bilo gde u svetu ako je u njihovu proizvodnju uključena tehnologija iz SAD, kao i učestvovanje građana i rezidenata SAD u kineskoj elektronskoj industriji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike