Huavej „pronašao put“ i porastao 9%

29.12.2023

10:53

0

Autor: R.B.

Kineski telekomunikacioni džin očekuje prihod od gotovo 90 milijardi evra

Huavej „pronašao put“ i porastao 9%
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kineska kompanija „Huavej“ očekuje prihod od 700 milijardi juana, odnosno oko 89 milijardi evra, za 2023. godinu, što je za 9% više nego u 2022. godini.

Predsedavajući firme, Ken Hu, je u novogodišnjoj poruci osoblju naveo da je prodaja pametnih telefona ove firme u 2023. godini bila bolja nego što se očekivalo, prenosi Rojters.

– Posle više godina napornog rada smo uspeli da prebrodimo oluju, a sada smo se uglavnom vratili na pravi put – istakao je Hu, prenosi CNBC.

Isporuke pametnih telefona firme „Huavej“ u oktobru su, prema podacima agencije Kaunterpoint, porasle za 83% međugodišnje i tako pomogle celokupnom kineskom tržištu sa pametnim telefonima da poraste za 11% u tom periodu.

Iznenađujućim potezom u avgustu, „Huavej“ je lansirao svoju „mate 60“ seriju pametnih telefona sa domaćim čipsetom, pa je to izdanje naširoko viđeno kao povratak na tržište vrhunskih pametnih telefona nakon godina muke zbog sankcija SAD.

Ova industrija se ipak i dalje suočava sa brojnim izazovima, od američki sankcija nadalje.

– Na globalnom nivou postoji mnogo "geopolitičkih i ekonomskih neizvesnosti", a trgovinske barijere i tehnološka ograničenja i dalje utiču na svet – zaključio je Hu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike