Mali: Danas je zvanično uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije!

01.03.2024

13:45

0

Ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje

Mali: Danas je zvanično uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije!
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas zvanično uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije i najavio da će elektronske usluge za prijavu radnika ovom tržištu građanima postati dostupne tokom sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

On je ocenio da će uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada doprineti daljem ekonomskom napretku i većim investicijama u naš region, kao i poboljšanju kvaliteta života građana zemalja potpisnica. Od njega će, dodao je Mali, korist imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.

Prema njegovim rečima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a što će doprineti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu. Mali je objasnio da je danas počela primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i podsetio da su ova dva protokola potpisana u januaru u Skoplju na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

- Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola - objasnio je Mali.

Dodao je da će istovremeno privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama, lakše dolaziti do nedostajućih kadrova.

- Iako Srbija danas ima rekordno visoku zaposlenost od 50,5 odsto i nisku nezaposlenost od 9,1 odsto, veoma nam je važno da privučemo novu radnu snagu iz regiona, imajući u vidu naše ambicije i planove obuhvaćene programom "Skok u budućnost - Srbija 2027". Zato je ovo za nas velika stvar koja će doprineti rešavanju pitanja nedostatka radne snage - rekao je Mali.

Istakao je i da će jedinstveno tržište rada doprineti daljem rastu građevinske industrije, turističkog i ugostiteljskog sektora, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. Kako je naveo, Vlada Srbije podržava i aktivnosti na stvaranju uslova za slobodnu trgovinu i pojačano investiciono ulaganje, a naša zemlja je poslednjih godina apsolutni lider u regionu Zapadnog Balkana i obara sve rekorde kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija.

- U 2023. godini smo privukli rekordnih 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Takođe, naša zemlja je prva po nivou stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu i u periodu od tri godine imamo oko 60 odsto ukupnih investicija u taj region - naveo je Mali.

On je podsetio da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada rezultat inicijative "Otvoreni Balkan", koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Smisao inicijative Otvoreni Balkan je od samog početka produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta kroz realizaciju različitih mera koje će doneti, pre svega, brze, konkretne i jasne rezultate koji će biti vidljivi našim građanima i kompanijama, i koje će doprineti razvoju naših ekonomija. Takođe, veoma je važno da kroz implementaciju ove inicijative, stvorimo nove prilike za mlade ljude, da žive i rade u regionu, da ostanu ovde i rade na daljem napretku naših ekonomija - rekao je on.

Naglasio je i da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada samo jedan od benefita inicijative Otvoreni Balkan, u okviru koje su, kako je rekao, uspostavljene brze trake na graničnim prelazima radi olakšavanja poslovanja privredi i ubrzanja protoka roba, kako kamioni ne bi satima čekali na granicama, već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike