Od danas mnogi mogu da rade gde hoće u okviru Otvorenog Balkana

01.03.2024

09:18

0

Autor: G.M.Š.

Jedinstveno tržište rada u okviru Otvorenog Balkana danas zvanično počinje da funkcioniše, rečeno iz PKS

Od danas mnogi mogu da rade gde hoće u okviru Otvorenog Balkana
Copyright FOTO TANJUG/ VOJNET/ ALEKSANDRA ORLIĆ/

Otvoreni Balkan je inicijativa koja je dobila svoje otelotvorenje i na tržištu rada, na kome od danas važi jedinstveno tržište rada, izjavio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

- Ovo je jedan od značajnijih rezultata te inicijative koji će Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji pružiti priliku da odgovore na problem nedostatka radne snage, učiniti ih atraktivnijim za strane investitore i doprineti ravnomernom regionalnom razvoju te tri zemlje – rekao je Stanić.

On je napomenuo da je zahvaljujući jedinstvenom tržištu rada i maloj geografskoj udaljenosti zemalja potpisnica Otvorenog Balkana, sada izvodljivo da neko bude prisutan četiri ili pet dana u zemlji u kojoj radi, a da ostalo vreme da provodi kod kuće.

Ukazao je da će zajedničko tržište rada privući kapitalne investitore koji neće gledati tri zemlje pojedinačno, već kao jedinstven tržišni potencijal.

Investitori koji gledaju na prostor te tri zemlje kao na jedinstveno tržište rada više ne posmatraju 6,5 miliona stanovnika ili potrošača u Srbiji, ili dva miliona u Severnoj Makedoniji, ili 2,8 miliona u Albaniji, već će posmatrati nekih oko 11 miliona potrošača koji svakako imaju veću kupovnu moć za određene kompanije koje do sada nisu imale interesa da ovde investiraju, rekao je Stanić.

Iako su procedure oko zapošljavanja unutar Otvorenog Balkana usaglašene, i dalje on nije baš u potpunosti za sve profesije. Kako što su nedavno na skupu u Beogradu istakli stručnjaci koji se bave regionalnim povezivanjem privrede, i dalje je otvoreno pitanje kako će posao „gde god hoće“ nalaziti arhitekte, inženjeri, lekari, advokati i siv drugi koji za svoj rad imaju lokalne/nacionalne licence ili im je neophodno članstvo u esnafskoj organizaciji (npr. Advokatskoj komori).

Kako do posla "preko granice"

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj za koji se registruju elektronski, u par koraka.

To podrazumeva da popune formular na platformi (eUprava) i prilože važeći biometrijski dokument. Na osnovu dostavljenih podataka, domicilni nadležni organi, preko platforme eUprava generišu jedinstveni identifikacioni broj Otvoreni Balkan (IDOB).

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu eUprave odredišne zemlje i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja posle provere donosi konačnu odluku.

Posle dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može se produžiti period boravka, odnosno radne dozvole.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike