Kriza, kriza…: Veliki od muke kupuju sami sebe

01.03.2024

13:24

0

Autor: R.B.

Evropskim kompanijama ni 2024. godina nije donela olakšanje, pa mnoge hoće da „podstaknu“ investitore otkupom svojih akcija

Kriza, kriza…: Veliki od muke kupuju sami sebe
Ilustracija - Copyright Pixabay

Evropske kompanije su zabeležile slabe rezultate u četvrtom kvartalu 2023. godine pošto je zarada skoro polovine bila ispod, inače niskih, očekivanja, zaključak je analize medijske kompanije CNBC.

Izveštaj analitičarske firme „Fektset“ pokazuje da je od 313 evropskih kompanija koje su do 29. februara objavile finansijske rezultate za četvrti kvartal 2023. godine samo 50,2% firmi zabeležilo zaradu koja je iznad tržišnih očekivanja.

Ovo su najgori rezultati evropskih kompanija od izveštaja za prvi kvartal 2020. godine kada je ceo svet pogodila pandemija virusa korona.

Šef za evropsku strategiju kapitala u „Hamburškoj komercijalnoj banci“ (HBOC), Edvard Stenford, je rekao da su rezultati evropskih firmi prilično razočaravajući.

Evropska ekonomija se suočila sa nizom izazova, uključujući naknadne potrese nakon početka rata u Ukrajini, koja je izazvala energetsku krizu u regionu i dovela do rekordno visoke inflacije.  

Evropska centralna banka (ECB) trenutno drži kamatne stope na rekordno visokom nivou i kompanijama je sada teže da dobiju finansiranje.

Analitičarska bankarske grupacije Goldman Saks, Šeron Bel, je primetila da mnogo evropskih kompanija najavljuje povratni otkup sopstvenih akcija da bi im povećala vrednost i podstakla postojeće akcionare.

– Ovo nije viđeno u prethodnih 20, 30 godina – tvrdi Bel.

Povratne otkupe akcija su, između ostalih, najavili „Dojče banka“, „Šel“, „Novo Nordisk“, „UBS“ ili „Unikredit“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike