I Alibaba u trci za AI: Ulog u startap od 2,5 milijardi dolara

27.02.2024

11:55

0

Autor: R.B.

Jedna od najvećih svetskih kompanija za e-trgovinu ponovo kroz investiciju traži priliku za rast

I Alibaba u trci za AI: Ulog u startap od 2,5 milijardi dolara
alibaba1 - Copyright AP Photo/Mark Lennihan, File

Kompanija „Alibaba“ je predvodila krug finansiranja od milijardu dolara za „Munšot AI“ startap veštačke inteligencije star godinu dana koji razvija „kimi četbot

„Alibaba Grup“ je predvodio najveći pojedinačni krug finansiranja za kineski startap za veštačku inteligenciju, što je poslednja u nizu značajnih investicija koje sugerišu da kompanija za e-trgovinu ponovo koristi kapital u potrazi za prilikama za rast, piše „Blumberg Adrija“.

„Alibaba“ se pridružuje kineskom „Tencent Holdingsu“ i kompanijama iz Silicijumske doline kao što je „Majkrosoft“, koje mnogo ulažu u generativnu veštačku inteligenciju, tehnologiju koja pokreće i „čet GPT“.

Kineski pandan „Amazonui“ je predvodio krug finansiranja od milijardu dolara za „Munšot AI“, pored već postojećeg investitora „Monolit menadžmenta“, što je za osam puta podiglo procenu firme stare godinu dana, na oko 2,5 milijardi dolara, rekli su izvori upoznati sa ugovorom.

Oni su se pridružili prethodnim investitorima, kao što su investiciona grana giganta za isporuku hrane „Meituan“ i kompanija „Hongšan“, koja se nekada zvala „Sekvoja Čajna“, rekli su izvori koji su tražili da ne budu imenovani jer su govorili o privatnoj transakciji.

„Munšot AI“, osnovan u martu 2023. godine, jedan je od poznatijih startapa koji razvijaju generativnu veštačku inteligenciju u Kini i nada se da će se na kraju postati poput „OpenAI“ i „Gugla“.

Svoj četbot „kimi“ predstavio je javnosti prošlog novembra i od tada je pokrenuo platformu za programere za pravljenje AI aplikacija baziranu na tom modelu. Tržišta valuacija kompanije iznosila je samo 300 miliona dolara kada je obezbedila početno finansiranje.

Novi start Alibabe

Novi čelnici Alibabe, Josef Tsai i Edie Vu, obećali su da će pomoći da se kompanija oporavi, pošto je pogođena dvogodišnjim regulatornim nadzorom Pekinga i celokupnim ekonomskim padom.

Oni podstiču nova ulaganja u tehnologije koje menjaju pravila igre, kao što je veštačka inteligencija, dok orkestriraju komplikovane promene koje će dovesti sektore od oblaka do logistike u prvi plan. Tsai je rekao da jedinica u oblaku sada hostuje polovinu kineskih generativnih AI firmi i opslužuje oko 80 odsto tehnoloških kompanija u zemlji.

Ipak, oni ulaze u sektor koji postaje prepun, jer kompanije rizičnog kapitala i tehnološki lideri ulažu milijarde u obuku i razvoj usluga veštačke inteligencije, što se dešava i širom Silicijumske doline i Evrope. Drugi kineski startapi veštačke inteligencije koji su prikupili značajne iznose od investitora su „Baičuan i „Žipu“.

Sve to se dešava uprkos zabrinutosti zbog američkih sankcija, koje sprečavaju kineske firme da kupuju najmoćnije čipove kompanije „Nvidia“. koji se koriste za obuku i pokretanje modela veštačke inteligencije. Vašington je ciljao kineski sektor veštačke inteligencije jer ta tehnologija ima geopolitičke i vojne primene, što komplikuje već napet odnos dve države.

„Alibaba“ se ranije pridružila finansiranju od 300 miliona dolara za „Žipu“ u 2023. godini, zajedno sa dugogodišnjim rivalom „Tencentom2. Kompanija pokušava da oživi poslovanje u oblaku i integriše veštačku inteligenciju i njen interni model - tongji kjaven - u širi biznis koji takođe obuhvata sektor zabave.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike