Perspektive tržišta rada za 2024. godinu: Veštačka inteligencija, održivost i sajber bezbednost se sve više traže

28.01.2024

11:06

0

U zavisnosti od zemlje do zemlje, razlikuju se najbrže rastući poslovi u Evropi

Perspektive tržišta rada za 2024. godinu: Veštačka inteligencija, održivost i sajber bezbednost se sve više traže
Veštačka inteligencija - Copyright Pixabay

Veštačka inteligencija, održivost i sajber bezbednost se sve više traže, navedeno je u poslednjem izveštaju LinkedIn-a o perspektivama tržišta rada za 2024. godinu.

Tržište rada u Evropi prolazi kroz ubrzanu transformaciju, pojavljuju se nove pozicije koje nisu postojale poslednjih 20 godina, a konkurencija za poslove prošle godine je udvostručena, pokazalo je istraživanje LinkedIn-a na osnovu pregleda miliona poslova koje su članovi te platforme specijalizovane za zapošljavanje započeli u periodu između 1. januara 2019. i 31. jula 2023. godine.

Kako prenosi Juronjuz, u Velikoj Britaniji i Francuskoj je, na primer, prošle godine bila otvorena jedna pozicija na prosečno četiri kandidata, dok je godinu dana ranije, 2022. godine, bilo otvoreno jedno mesto na otprilike dve osobe.

Ipak, i pored porasta konkurencije na tržištu, dve trećine (67 odsto) profesionalaca u Evropi ove godine razmišlja o promeni posla, a kao jedan od glavnih razloga 37 odsto ispitanika navelo je da teže većim zaradama kako bi se suočili sa rastućim troškovima, dok je njih 19 odsto reklo da želi da pronađe novi posao kako bi napredovali u karijeri.

U zavisnosti od zemlje do zemlje, razlikuju se najbrže rastući poslovi u Evropi, ali zajednički trend pokazuje da su veštačka inteligencija (AI), održivost i sajber bezbednost oblasti koje rastu, a najviše se traže menadžeri održivosti, inženjeri za veštačku inteligenciju i analitičari sajber bezbednosti.

"Jasno je da su veštačka inteligencija i održivost dva glavna faktora koja preoblikuju tržište rada i da poslodavci nastoje da pronađu radnike sa veštinama koje su za to potrebne", izjavio je direktor za Evropu i Latinsku Ameriku u LinkedIn-u Džoš Graf.

Dodao je da poslovi u tim oblastima uključuju neke od najbrže rastućih pozicija u Evropi.

Prema njegovim rečima, promene na tržištu rada dešavaju se toliko brzo da mnogi profesionalci imaju problem sa tim da pronađu način kako da svoje sposobnosti usklade sa otvorenim pozicijama.

Graf navodi da dodatni problem predstavlja i to što veliki broj novih poslova pre 20 godina nije ni postojao i ukazuje da zbog brzih promena prilagodljivost mora da bude prioritet za poslovne lidere.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike