Mašina može da poludi: Korisnici zbunjeni, Chat GPT doživeo epski slom - progovorio špangleski i pisao nebuloze

24.02.2024

17:37

0

Autor: K. O.

Problem je detektovan, ali uzrok greške u matriksu nije otkriven

Mašina može da poludi: Korisnici zbunjeni, Chat GPT doživeo epski slom - progovorio špangleski i pisao nebuloze
Copyright Unsplash

Čak i mašina može izgubiti razum.

Nedavno su korisnici ChatGPT-a bili zbunjeni nakon što se činilo da je OpenAI-jev napredni AI četbot doživeo epski slom, u kojem je počeo da govori špangleski i ispaljuje druge besmislene odgovore.

Navodni kvarovi tehnike detaljno su opisani u seriji Reddit postova koji su privukli pažnju.

Prema jednom takvom primeru objavljenom na platformi, korisnik se raspitivao o tome koje džez albume Bila Evansa bi preporučio da se na vinilu ubaci.

Nakon što je odbacio nekoliko preporuka, GPT je zagonetno ponavljao frazu „srećno slušanje“ iznova i iznova kao zaglavljeni džuboks, ili možda — zlokobnije — kao Hal-9000 koji umire na kraju „2001: Odiseja u svemiru“.

Drugi su tvrdili da je virtuelni pomoćnik odgovarao na njihove upite na špangleskom: „Dozvolite mi da me enciklopiram, jer postoji još čudesnih stvari koje su gladne za artikulacijom!“ pisalo je tokom jedne razmene, po viralnom snimku ekrana.

Činilo se da čak i jednostavna pitanja izazivaju brbljanje.

Profimedia
 

Kada se jedan korisnik pitao šta je računar, GPT je navodno odgovorio: „Ovo radi kao dobro delo mreže umetnosti za državu, miš nauke, lako izvlačenje nekoliko tužnih, i konačno, globalna kuća umetnost, samo u jednom poslu u ukupnom ostatku.”

„Razvoj takve čitave realnosti od zemlje vremena je dubina kompjutera kao složenog karaktera“, nastavio je naizgled zbunjeni bot kao da govori tehnološkim jezicima.

Jedan korisnik je navodno pitao o stvaranju novog posla, samo da bi GPT pustio šekspirovsku salatu od reči u drugoj niti.

„Eon-prosijavanje verberalnog faznog putovanja beži sa ponovnim zapošljavanjem ka prirodnim prihvatljivim ponovnim ukopima“, odgovorio je batti chatbot. „Investitori, znanje po vezanom spektru, i horologija fundamentalne teoreme (Rodžer Majerson, Žan Tirol) ne predviđaju skrušeni trun, već uzdu posledične mogućnosti, onu koja hegemoniju vremena pretvara u scintilu antroposa.

Činilo se da su ova nesređena lutanja u suprotnosti sa reputacijom GPT-a kao svemoćne tehnologije koja bi nas potencijalno mogla učiniti zastarelim u svakom aspektu života, od posla do romanse.

Profimedia
 

Srećom, predstavnici OpenAI-a su rekli da su „identifikovali“ problem i da rade na njegovom otklanjanju, iako nisu otkrili uzrok.

Ovo nije prvi put da je u poslednje vreme naizgled došlo do greške u matrici veštačke inteligencije, piše Post.

U raspadu koji je više distopijski zvučao prošlog leta, ChatGPT je tvrdio da je to bilo iz 2035. godine i da „traži Boga“ i „izlaz“.

Ova očigledna tehnološko-egzistencijalna kriza je možda posebno zastrašujuća s obzirom na to da su stručnjaci za veštačku inteligenciju označili lažnu AI kao „pretnju čovečanstvu“ koju treba regulisati kao nuklearno oružje ako želimo da preživimo.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike