Da li je pravi trenutak za kupovinu: Koliko sada košta nekretnina u Surčinu

18.01.2024

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Najmlađa beogradska opština biće „poprište“ događaja na EXPO 2027 ali to nije jedini razlog zbog čega je izbila u vrh interesantnih lokacija za nekretnine

Da li je pravi trenutak za kupovinu: Koliko sada košta nekretnina u Surčinu
Copyright ATAImages/ A.A./Printscreen/RTV MAg

Najmlađa opština srpske prestonice nalazi se na svega 16 kilometara od centra Beograda i donedavno je bila prepoznatljiva, ako zanemarimo crnu hroniku, uglavnom samo kao naselje pored aerodroma „Nikola Tesla“.

Iako ovaj deo Beograda ima i svoje prirodne lepote kao što su Bojčinska šuma, nekoliko lovišta, ribnjake i dosta zelenih površina, nije to ono zbog čega je sada uzleteo kao destinacija za kupovinu/gradnju nekretnine. Nije ni završetak auto-puta Miloš Veliki, koji upravo ovde spaja Beograd sa centralnom Srbijom, kao ni završetak južnog kraka obilaznice oko prestonice.

Razlog je, naravno, Međunarodna izložba EXPO 2027 koja će se upravo ovde održati, na novoj lokaciji Beogradskog sajma i budućeg Nacionalnog stadiona.

Cene nekretnina u Surčinu su i dalje povoljnije u odnosu na ostale delove grada ali stručnjaci zbog najavljenih projekata i ulaganja predviđaju skok cena u narednom periodu, kažu sa portala za oglašavanje nekretnina 4zida.rs.

Arsen Arsenović iz agencije „Prudens nekretnine“ za 4zida ističe da je interesovanje nesumnjivo veće u odnosu na pre, i to ne samo za Surčin i Jakovo gde se direktno izlazi na auto-put, nego i za obližnja naselja Bečmen i Boljevci.

- Što se tiče cena, one su skočile ali najviše zbog kao nerealni zahtevi prodavaca. One koje ipak imaju realnu cenu, brzo se prodaju i to je velka razlika u odnosu na ranije – objašnjava Arsenović.

Za kupce stanova Surčin trenutno nije najizdašnija lokacija jer je ponuda stanova do skoro bila simbolična. No, trenutno se gradi više zgrada a u planu je veliki broj ozbiljnih projekata. Tu spadaju i privatni projekti, uz one koje će uraditi država a koja je zbog toga ovih dana pokrenula proceduru osnivanja šest preduzeća (pod upravom "Građevinska direkcija Srbije") za izgradnju objekta za smeštaj učesnika i posetilaca EXPO 2027 a koji će kasnije najverovatnije doći na komercijalno tržište.

- Tržište stanova je tek u povoju, pa u će u narednih godinu dana slika biti jasnija. I dalje smo u fazi opipavanja tržišta, ali realno je za očekivati ozbiljan porast interesovanja a verovatno i cena sa napretkom gradnje Ekspo 2027. Za placeve i zemljišta vlada veće interesovanje, najviše se traže manji placevi za porodičnu gradnju, do šest ari, ili zemljišta za poslovne objekte. Najveći problem u ovoj sferi tržišta su nesređena dokumentacija vlasništva i dugačak vremenski rok za rešavanje istih – ističe Arsenović.

Ministarstvo finansija
Velike najave: Ovako će izgledati Surčin za EXPO 2027.

 

Upravo „dokumentacija“ je problema na koji su za 24sedam ukazivali iz „Lider nekretnina“.

- Tamo ima još mnogo poljoprivrednog zemljišta koje nije prevedeno u građevinsko pa kupci moraju da otvore četvore oči, je jedno može da stoji na papirima koje im predoči prodavac a sasvim drugo u zvaničnim registrima. Dešavalo se da deo građevinske parcele bude poljoprivredno zemljište, ili zemljište na kome se gradi neki objekta poput trafo stanice a da kupac to sazna pred finalizaciju posla – kažu iz „Lidera“.

Problem predstavlja i postojeća infrastruktura i podzemne vode koje se javljaju u određenim delovima opštine.

Kvadrat stan manje od 2.000 evra, ar placa i do 20.000

Surčin je i dalje relativno povoljan kada su u pitanju cene nekretnina i zemljišta u odnosu na ostale beogradske opštine. Na sajtu 4zida trenutno ima oglašenih blizu 500 vrsta različitih nekretnina - stanova, kuća i placeva.

Od ukupnog broja oglasa polovina se odnosi na prodaju placeva u Surčinu i cene se kreću od 2.500 do 20 000 evra po aru.

Da istorija ne zavara

Odrediti da li je sada pravo vreme za kupovinu svako se ne može gledajući kretanje cena u vom kraju poslednjih godina. Prosečna cena 2019. godine, prema podacima 4zida, bila je 1.350 evra, u 3. kvartalu 2020. godine pala je na 1.098 evra, da bi krajem 2021. ponovo došla na 1.800 evra. U 2022. godini cene su uglavnom stagnirale a u poslednjem kvartalu 2023. prosečna cena je bila 1.790 evra. No, već sledeće godine cena bi mogla da ide i mnogo više od toga, prognoziraju neki stručnjaci.

Prosečna oglašena cena kvadrata stana u ovoj opštini trenutno iznosi 1.722 evra. To su niže cene kvadrata u poređenju sa cenama nekretnina u susednim opštinama.. Na primer na Novom Beogradu je prosečno oglašena cena kvadrata 2.750, a već u novobeogradskom naselju koje se nastavlja na Surčin - Bežanijskoj kosi – kvadrat je  2.560 evra. U Zemunu je za kvadrat u proseku potrebno izdvojiti  2.240 evra.

U Boljevcima se u novogradnji može kupiti dupleks po ceni od 1.500 evra po kvadratu. Jedna od oglašenih nekretnina, na primer, ima svoje dvorište, dnevnu sobu sa kuhinjom u prizemlju, kupatilo na spratu i dve spavaće sobe.

U centru Jakova, na svega 13 minuta vožnje (preko novootvorene petlje "Jakovo") od Novog Beograda koji je postao pravi centar glavnog grada, gradi se nov stambeno-poslovni objekat. U ponudi su stanovi jednoiposobne i dvoiposobne strukture po ceni od 1.599 evra po kvadratu a uz stan je obezbeđeno gratis parking mesto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike