Šta nove mere znače za "Nikolu Teslu": Evo šta su rekli iz beogradskog aerodroma

12.01.2024

11:31

0

Aerodrom "Nikola Tesla" neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj, bez obzira na vremenske prilike - poručili su oni

Šta nove mere znače za "Nikolu Teslu": Evo šta su rekli iz beogradskog aerodroma
Aerodrom "Nikola Tesla" - Copyright Promo/24sedam/Vladimir Nešović

Aerodrom "Nikola Tesla" neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj, bez obzira na vremenske prilike, rekli su iz ove kompanije za "Blic Biznis" povodom novih mera koje je naložio direktorat.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu u prethodnih nekoliko dana došlo do učestale pojave kašnjenja letova i odstupanja od planiranog reda letenja, te da je zato sproveo niz aktivnosti u cilju utvrđivanja uzroka navedenih odstupanja i hitnih mera.

- Aerodrom "Nikola Tesla" neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj, bez obzira na vremenske prilike. Usluga odleđivanja i sprečavanja od zaleđivanja aviona radi u punom kapacitetu, u skladu sa planiranim redom letenja avio-kompanija, poletno-sletna staza i sve manevarske površine, tj. rulnice i parking pozicije su očišćene, a poletno-sletna staza raspolaže kategorijom IIIb, tj. najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti (magle) - naveli su nam oni.

Promo/Belgrade Airport
 

U zimskim uslovima razlozi za kašnjenje letova mogu biti višestruki, istuču nam oni povodom ukazivanja Direktorata na (ne)obavljanje posla.

- Na primer, za odleđivanje aviona potrebno je određeno vreme, a zbog kašnjenja letova u dolasku u Beograd, može se dogoditi da naredni letovi iz Beograda budu odloženi, što zatim posledično stvara duže vreme čekanja na odleđivanje, a samim tim može dovesti i do kašnjenja letova - naveli su nam oni.

Takođe, kako objašnjavaju, da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, osim kategorije aerodroma, važno je nekoliko drugih činilaca, poput tipa i opreme samog vazduhoplova, procedura koje propisuju avio-kompanije i pilota koji donosi odluku da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd, preusmeriti let na najbliži aerodrom, odnosno da li će uopšte i poleteti ka Beogradu.

- Putnicima savetujemo da se o redu letenja i statusu pojedinačnih letova pravovremeno obaveste putem internet prezentacije aerodroma www.beg.aero, kao i u izabranoj avio-kompaniji. Sve operativne službe aerodroma "Nikola Tesla" neprekidno su angažovane kako bi se avio-saobraćaj odvijao bezbedno i sigurno - dodali su za Blic biznis.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic biznis

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike