Ružičasta statistika: Građevinskih dozvola sve više, gradnje sve manje

15.01.2024

19:35

0

Broj izdatih građevinskih dozvola porastao je drugi mesec zaredom, ali to, nažalost, ne znači i više stanova koji će stići na tržište. Što se cena tiče, to je već druga stvar

Ružičasta statistika: Građevinskih dozvola sve više, gradnje sve manje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zvanična statistika obradovala nas je danas još jednim optimističnim podatkom. Broj ukupno izdatih građevinskih dozvola u novembru 2023. godine (3.357) bio je čak 20,7 odsto veći nego godinu dana ranije. Imponuje i broj dozvola za gradnju stanova (planirano je 3.783 stana), kojih je za 14 odsto više nego prethodnog novembra.

Ovi podaci su utoliko bolji jer je u prethodna dva meseca broj stanova za čiju gradnju su izdate dozvole bio u padu. Međutim, to ne znači i da će srpsko tržište dogodine dobiti toliko stanova koliko je odobreno u novembru. Ali ne znači ni da će „manjak“ obavezno značiti i višu cenu za one koji su već na tržištu ili se na njemu pojave.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Broj stanova u izdatim dozvolama porastao u novembru

 

Petar Matunović, direktor preduzeća za građevinske sisteme „Lastavica", objašnjava za 24sedam da su to sve dozvole koje su tražene pre nego što je naišao najteži udar poslednje krize.

- Neko je kupio zemljište pre godinu i po, zatim godinu dana radio projekat i šest meseci završavao dokumentaciju, pa je sada dobio građevinsku dozvolu. Da li će sada ući u gradnju, sumnjam. Možda se većina tih gradnji neće ostvariti u naredne dve godine – smatra Matunović.

Da na tržištu u ovom trenutku nema velikog broja aktivnih investitora, potvrđuje i Dragan Rabatić, izvršni direktor novosadske agencije za promet nekretnina „Solis nekretnine“.

– Nema investitora koji tragaju za lokacijama. Narodski rečeno, „investitor su povukli ručnu“. Oni koji su kupili lokacije u prethodnom periodu sada možda kompletiraju dokumentaciju, što je proces koji traje bar šest meseci, ali ima i onih koji sada žele da prodaju lokacije koje su kupili pre godinu dana ili nešto više. Do smo pre godinu dana bila je jagma za lokacijama, a sada, kada su investitori podvukli crtu, nisu više svi radi da grade – kaže Rabatić za 24sedam.

Godina stagnacije gradnje, a da li isto važi i za cene?

Razlog ovom pesimizmu je aktuelna situacija u građevinarstvu u Srbiji, gde je, kako kaže Matunović, tržište u debelog stagnaciji.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Građevinske dozvole za zgrade konačno u rastu

 

- Banke su veoma usporile, ako ne i stopirale kreditno investiranje, i malo je investitora koji mogu da grade bez podrške banaka. Takođe, imamo i očekivani pad cena u 2024. godini od, kako se priča među građevinarima, 20 odsto, pa ni to baš ne privlači investitore u posao. Ranije je bila situacija da ako „ne uhvatite prvi ašov“ kada investitor počne gradnju, nećete ni dobiti priliku da kupite stan. Danas već imate neprodate stanove u novogradnji – napominje Matanović.

Dragan Rabatić kaže da se čak i u Novom Sadu, koji je specifično tržište u Srbiji jer ima dobru i ponudu i tražnju već neko vreme, sad dešava da prodaja pada.

– Ako izuzmemo po svemu nestandardnu 2022. godinu koja iskače iz priče, imali smo dobru 2021. i isto tako dobru 2023. godinu. Međutim, pitanje je da li će i 2024. biti dobra. Ako bude na nivou 2023, to će biti dobro za tržište, ali ne znam da li će tako i biti – napominje Rabatić.

Za Petra Matunovića, s druge strane, tu nema dvojbe.

- Mislim da će ova godina biti ta koja će razrešiti tu napumpanu situaciju sa stanovima i cenama u Srbiji. Sada sam bio u Beču, gde se stan u boljim četvrtima prodaje po 3.000 evra za kvadrat. Ista, ako ne i veća cena je u Beogradu, koji ne može da infrastrukturno priđe Beču još sto godina. Pitanje je koji to komfor života kupuje neko ko u Beogradu za kvadrat da tri, četiri ili pet hiljada evra – zaključuje Matunović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike