Gorivo potonulo, dizel se vratio ispod 200 dinara

08.12.2023

10:28

0

Pad cena nafte i derivata na svetskom tržištu doveo do značajnog sniženja cene goriva i u Srbiji

Gorivo potonulo, dizel se vratio ispod 200 dinara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Oštar pad cene nafte na svetskoj berzi, ali i benzina i dizela u regionu Mediterana, prelio se i na srpske benzinske stanice. Odlukom nadležnih ministarstava, prema famoznoj "naftnoj formuli" danas je značajno pojeftinilo gorivo i na domaćem tržištu.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Cena nafte u svetu, zbog male tražnje a upitnog smanjena ponude, i pored nastojanja OPEK+ da se skreše proizvodnja kako bi se održala cena, dramatično je pala u poslednjih desetak dana, mada je pad evidentan od sredine septembra.

Fjučersi brenta se na londonskoj berzi ICE za isporuku u februaru danas prodaju po 75,4 dolara po barelu. Samo u poslednjih nedelju dana cena je pala 5,8 odsto.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Ovoga puta slično se kreću i cene derivata, kod kojih nema nestašica. Na mediteranskom tržištu, koje je reperno za cene derivata na pumpama u regionu, dizel je u nedelju dana pao sa 795 dolara za tonu na 748 dolara, a benzin sa 505 na 474 dolara.

S takvim kretanjem na "regionalnom" tržištu pale su i cene derivata u Srbiji.

Nova cena litre benzina BMB95 do sledećeg petka je 175, a evrodizela 197 dinara. To je nedeljeni pad cene za tri dinara po litru benzina i dizela.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbama Vlade Srbije

 

Dizel se tako spustio ispod 200 dinara za litar, što je cena koja nije viđena još od 18. avgusta.

Sa ovim pojeftinjenjem nastavio se niz od 12 nedelja u kojima nije povećavana cena benzina i osma nedelja kako više ne plaćaju gorivo oni koji voze na dizel.

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike