Nafta se primirila na 78 dolara, OPEK+ se pravda manjom proizvodnjom

05.12.2023

09:05

0

Autor: G.M.Š.

Cena nafte na svetskom tržištu stabilizovala se ispod 80 dolara za barel nakon trodnevnog gubitka

Nafta se primirila na 78 dolara, OPEK+ se pravda manjom proizvodnjom
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Globalni naftni kartel u proširenom izdanju, OPEK+, uspeo je da dogovorenim dodatnim smanjenjem proizvodnje zaustavi pad cene nafte, koja se trenutno stabilizovala na nešto iznad 78 dolara za barel.

Iz Saudijske Arabije, kao vodeće zemlja i OPEK i OPEK+ i velike zagovornice skuplje nafte, kažu da će nova smanjenja OPEK+ biti potpuno poštovana i da bi mogla da se produže.

Referentni tip nafte brent drži se iznad 78 dolara po barelu nakon pada za više od šest odsto u prethodna tri dana, dok je cena američke WTI nafte iznad 73 dolara, piše „Blumberg Adrija“.

Screenshot: ICE berza
Cena brenta u poslednja tri meseca

 

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman rekao je za „Blumberg njuz“ da će ta odluka o smanjenju proizvodnje "prevazići" očekivano povećanje zaliha u prvom kvartalu sledeće godine i da bi proizvodnja mogla da nastavi da se smanjuje i tokom 2024. ako bude potrebno.

Cena nafte je u padu od prošlonedeljnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, pošto trgovci i dalje nisu ubeđeni u to koliko će biti sproveden paket dobrovoljnih rezova. Analitičari su istakli da grupa ima sve više zaliha i dodali da trgovci moraju da vide dokaze o stvarnom uticaju rezova. Sastanak je kasnio nekoliko dana i obeležen je internim sporovima u OPEK+ oko kvota.

– Postoje sumnje oko usklađenosti u kontekstu nestabilnije unutrašnje dinamike OPEC – rekao je Vishnu Varathan, šef ekonomije i strategije za Aziju u „Mizuho bank“.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće ove nedelje u Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, kažu izvori upoznati sa planovima. Moskva je ključna članica šire grupe OPEK+.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike