Lukoil se sprema da napusti Bugarsku

06.12.2023

09:28

0

Autor: R.B.

Ruski naftni div razmatra različite opcije za svoje bugarske kompanije, saopšteno je juče

Lukoil se sprema da napusti Bugarsku
Lukoil - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Lukoil“ sarađuje se međunarodnim konsultantima u svetlu "značajnih promena" u uslovima poslovanja bugarskih preduzeća grupe, rekla je ruska kompanija u saopštenju za javnost koje prenosi SeeBiz.

U Bugarskoj „Lukoil“ poseduje rafineriju nafte „Lukoil Neftohim Burgas“, koja se nalazi u blizini istoimenog obalnog grada. Takođe, ima 220 benzinskih stanica i devet skladišta nafte, kao i brodska i vazduhoplovna skladišta.

– Revizija strategije poslovanja u Bugarskoj posledica je donošenja diskriminišućih zakona od strane državnih tela Bugarske i drugih nepravednih, pristranih političkih odluka u vezi s elektranom, koje nemaju nikakve veze s civilizovanom regulacijom krupnog poslovanja ili s povećanjem prihodne strane državnog budžeta – saopštila je kompanija.

„Lukoil“ će obavestiti Vladu Bugarske i sindikate o svojim daljnjim radnjama u vezi s imovinom u toj zemlji.

Prošlog su se meseca vladajuće koalicije u Bugarskoj, GERB-UDF i WCC-DB, uz podršku Pokreta za prava i slobode (MRF), dogovorile o postupnom ukidanju 1. januara 2024. godine odstupanja od sankcija koje je Evropska komisija odobrila u junu 2022.a što je rafineriji dosad omogućavalo uvoz i preradu ruske sirove nafte, te izvoz naftnih derivata.
U to je vreme „Lukoil Neftohim Burgas“ je upozorio da je ukidanje izvoznih kvota već u januaru jednako ukidanju odstupanja i može dovesti do obustave proizvodnje.

U oktobru je „Litasko“, trgovački ogranak „Lukoila“ i glavni deoničar „Lukoil Neftohim Burgasa“, negirao tvrdnje da je bio u bilo kakvim pregovorima o prodaji rafinerije i da je primio ponude. Komentar je uslijedio nakon što je bugarski ministar financija Assen Vasilev rekao „Fajnenšel tajmsu“ da je Bugarska bila svesna iskaza interesa za kupovinu „Lukoil Neftohim Burgasa“, ali nije bila uključena u proces.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike