„Nema naznaka da će gorivo poskupeti“

04.12.2023

09:49

0

Autor: R.B.

Iako je OPEK dogovorio novo smanjenje proizvodnje kako bi „podržao“ cenu nafte, na regionalnom tržištu se ne očekuje neko znatnije pomeranje cene derivata, kažu iz UNKS

„Nema naznaka da će gorivo poskupeti“
Ilustracija - Copyright Profimedia

Novi dogovori članica naftnog kartela OPEK uneli su dodatnu neizvesnost na globalno naftno tržište. Zemlje izvoznice nafte dogovorile su se o novom smanjenju proizvodnje jer cenu od 80 dolara za barel brenta ne doživljavaju kao realnu.

I pored toga, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović kaže za RTS da goriva ima dovoljno i da će cene ostati na ovom nivou.

OPEK već više od dve godine smanjuje proizvodnju, i da je tržište vrlo nestabilno jer iz jedne krize idemo u drugu.

– Od kovida, kada se cena survala, su proizvođači i izvoznici nafte shvatili da moraju da smanje svoju produkciju kako bi uskladili nivo ponude i potražnje. Proizvodnja se seto smanjuje dve godine i procena za 2023. godine je da je OPEK proizvodi oko 33 miliona barela na dan, što je pad od 0,9 miliona barela – objasnio je Mićović.

Međutim, cena već neko vrme pada jer rezanje proizvodnje OPEK-a nadoknađuju države van kartela, koje su povećale svoju proizvodnju za 1,8 miliona barela.

– Da zemlje OPEK-a nisu smanjile proizvodnju uradile, cena nafte bi pala nisko. To deluje kao dobra vest ali dugoročno je neodrživo i može da ugrozi snabdevanje. Ova cena od 80, koliko god OPEK bio nezadovoljan, je zapravo u tom koridoru 85 plus minus, gde je realno prihvatljiva cena i za potrošnju i za proizvodnju – istakao je Mićović.

Cena pada i u Srbiji

Već petu nedelju na evropskom tržištu padaju i cene derivata, a ne samo nafte. Padaju i na našim pumpama.

– Maloprodajna cena dizela je pala sa 222 dinara a išla je i na 180. Kotacije dizela na međunarodnom tržištu i našeg tržišta se poklapaju i pokazuju koliko na maloprodajnu cenu u Srbiji dominantno utiču kotacije sa međunarodnog tržišta – napomenuo je Mićović.

Kako je rekao, sada smo na nivou od 200 dinara po litri dizela i to je apsolutno u skladu sa promenom međunarodnog tržišta.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbi Vlade Srbije

 

Mićović je napomenuo da goriva ima dovoljno i da će cene ostati otprilike na ovom nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.

Dodao je da je januar i februar period kada je najmanja potrošnja goriva.

– Nikakvih problema sigurno neće biti s količinama, a komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda na Dunavu. Nikada led ne traje tako dugo, mnogo su opasniji letnji periodi kada je suša i nizak vodostaj, on može trajati mesecima. Led može trajati mesec dana, svi su za to spremni – istakao je Mićović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike