Prvih pet hotelijera Srbije – 10 milijardi dinara

30.11.2023

09:13

0

Autor: R.B.

U domaćem hotelskom biznisu prednjače kompanije domaćih tajkuna Miodraga Kostića, Miroslava Miškovića i Miroljuba Aleksića

Prvih pet hotelijera Srbije – 10 milijardi dinara
Copyright Youtube/InfoKop

Među srpskim kompanijama koje se bave hotelijerstvom, u 2022. godini najveće prihode ostvarili su „MK Mountain Resort“ biznismena Miodraga Kostića, „Delta Hospitality“ Miroslava Miškovića i „Alco Group Hoteli“ Miroljuba Aleksića.

Pema podacima regionalne bonitetne kuće „CompanyWall“, koje je preneo sa Biznis.rs, prvih pet hotelijerskih kompanija rangiranih prema ukupnim prihodima u protekloj godini zajedno je ostvarilo 10 milijadi dinara (85 miliona evra) prihoda od ukupno 2,5 milijarde evra obrta u nacionalnom turizmu u 2022. godini.

Na vrhu liste prema ukupnim prihodima, ali i rezultatu poslovanja je „MK Mountain Resort (MKMR) na Kopaoniku, najveći ski resort u Srbiji i drugi u Jugoistočnoj Evropi.

MKMR je, prema podacima „CompanyWall“, u 2022. godini ostvario ukupan prihod od 3,38 milijardi dinara kao i EBITDA od 783 miliona dinara, a MK Group navodi da je u hotel Grand Kopaonik do 2019. godine investirano 74 miliona evra.

Iako u 2022. godini nije iskazala dobit, „Delta Hospitality“ je u poslovne knjige upisala ukupan prihod od 2,32 milijarde dinara a to je kompanija koja ima hotele koji rade u sastavu međunarodnih lanaca kao što su „Crowne Plaza Belgrade“, „Indigo“, „InterContinental Ljubljana“ i „Radisson Collection Old Mill“.

Ilustracija 24sedam, podaci  CompanyWall
Najbolji hotelijeri u 2022.

 

Iz „Delta Holdinga“ su krajem jula ove godine saopštili da je hotel „Crowne Plaza“ u Beogradu za šest meseci zabeležio 17 odsto veće zauzeće u odnosu na isti period prošle godine, što je, kako su istakli, doprinelo da se u prvom polugodištu zabeleži rast prihoda od 48 odsto.

Na trećem mestu prema ukupnim prihodima u 2022. su „Alco Group Hoteli“, koji u javnosti često naglašavaju da je njihov lanac „A Hoteli“ prvi srpski lanac hotela visoke kategorije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike