Čovek koji će Zlatibor obogatiti mineralnim izvorima

31.07.2023

19:40

0

Autor: G.M.Š.

Nakon što je povratio život Starom Priboju, biznismen Goran Despić je otvorio spa centar u Pribojskoj banji, a sada „gura“ i gondolu do Zlatibora

Čovek koji će Zlatibor obogatiti mineralnim izvorima
Goran Despić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić/Facebook

Malo je biznismena u Srbiji koji su svoj novac stekli u inostranstvu a potom njegovim investiranjem u zemlji toliko „zadužili“ svoj stari kraj, kao što je Goran Despić iz Priboja. Zadužili u onom pozitivnom, simboličkom, a ne novčanom smislu.

Kada je 2010. godine kao ktitor pomogao obnavljanje Crkve Svetog Ilije u Pribojskoj banji, zahvalni meštani nisu ni slutili da je to tek prvi poduhvat u starom kraju njihovog sunarodnika, koji se početkom davnih devedesetih otisnuto u svet i tamo napravio uspešan biznis. Ispostavilo se da je to, zapravo, najmanje što je Despić uradio za svoj kraj, ali i da se lako moglo desiti da to bude i poslednje što će njegovim novcem nići u Priboju i okolini.

A danas smo svedoci toga da se uz gotovo potpuno obnovljeni centar Starog Priboja, u kome je Despić od davno propalog hotela napravio objekat sa četiri zvezdice, preko obnovljenih bazena u Pribojskoj banji i danas svečano otvorenog spa centra „Terme 36.6“, za blisku budućnost sprema uspostavljanje gondole koja bi Pribojsku banju povezala sa obližnjim Zlatiborom.

- Zlatibor ima svašta da ponudi turistima, ali ono što nema su mineralni izvori tople vode. Upravo gondolom on to može da „dobije“ iz Pribojske banje, koja sada konačno više nije slepo crevo ovog dela Srbije – rekao je Despić ovih dana u intervjuu za TV Priboj.

O gondoli, odnosno žičari, već neko vreme se „pregovara“ sa Milanom Stamatovićem, predsednikom Opštine Čajetina i najzaslužnijim čovekom za zlatiborsko turističko čudo – Gold gondolu.

- Kada sam u Priboju prvi put pomenuo gondolu, smejali su mi se kao što su se i Stamatoviću smejali i nisu imali razumevanja za zlatiborsku gondolu. A on je uspeo da napravi čudo. Sa gondolom bi i Zlatibor bio bliže banji koja je jedinstvena u Evropi po bazenima sa protočnom oligomineralnom topom vodom – kaže Despić.

Da bi pribojska gondola mogla da bude jednako stvarna kao i zlatiborska, potvrdio je danas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u okviru posete Priboju obišao i spa centar „36.6“.
Vučić je najavio da je odobrena investicija, ne manja od 30 miliona evra, za gondolu od Tornika i do Pribojske banje, dužine 14,7 kilometara. Sa propratnim sadržajima, fudbalskim i golf terenom, cela investicija bi koštala od 70 do 100 miliona evra.

Pre gondole će biti završen i moderan put od Kokinog Broda do Jarmovca, čijih je 27 kilometara već urađeno, a ostalo je manje od dva i po kilometra.

Od Rusije, preko Dedinja, do Pribojske banje

Goran Despić je „kartu u jednom pravcu“ za Rusiju kupio sa 19 godina i nije od onih koji su oduvek maštali da novac zarađen u inostranstvu investiraju u rodnom kraju. Naprotiv, čak i kada se vratio u Srbiju, dugo se borio protiv toga da se upušta u poslove u svom Priboju i da tamo uloži nešto od kapitala stečenog na građevinskim poslovima u Rusiju, a potom u Crnoj Gori i, na kraju, u Beogradu, u Srbiji.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Izveo je više od 1.000 objekata a da nikada nije poslovao sa državom. Čak ni za investicije u Starom Priboju i Pribojskoj banji nije uzeo ni dinara subvencija od Srbije.

'Ne bojte se luksuza'

U Spa centru „Terme 36.6“, koji je danas obišla visoka državna delegacija, nalaze se četiri bazena sa termalnom protočnom vodom temperature 36,6 stepeni, od kojih su dva bazena na krovu, „slana soba“, finska sauna, džakuzi, tepidarijum tople klupe temperature 36,6 stepeni, tri „relaks zone“...

- Ne bojte se luksuza, jer ovakav doživljaj jednak švajcarskim banjama kod nas košta mnogo manje – kaže Goran Despić, dodajući da korišćenje svih mogućnosti spa u trajanju od tri sata košta manje od 2.000 dinara, dok vikend za dvoje u hotelu „Terme 36.6“, u polupansionu (doručak i večera), uz korišćenje spa centra, košta 110 evra.

- Nakon obnavljanja crkve u Pribojskoj banji 2010. godine nagovarali su me iz Opštine i iz SPC da nešto uložim ovde. Imao sam loša iskustva ovde i odbio sam ih nekoliko puta, iako se potezalo i „kako te nije sramota… rodni kraj“ i slično. Međutim, popustio sam kada sam video u kakvom su stanju Stari Priboj i Pribojska banja nakon pokretanja klizišta. Bilo je totalno rasulo, bazeni zatvoreni, rehabilitacioni centar izmešten, sam grad je nestajao propašću FAP-a, iz kraja se iselilo 10.000 ljudi… - priseća se Despić.

Despiću Opština prepušta da preuzme stvar u svoje ruke i on svojim novcem sanira klizište, 2013. obnavlja bazene (koji su na zemljištu SPC), 2021. kupuje i rekonstruiše hotel u Pribojskoj banji (nekadašnji "Priboj", pa "Bić"), obnavlja centar Starog Priboja…

- Trebalo je uložiti u sve i svašta, ali i za to dobiti raznorazne dozvole – od farbanja ograde FAP-a do obnove fasade Železničke stanice. Šta vam vredi da imate hotel sa četiri zvezdice ako je okolina devastirana ili oko njega nemate infrastrukturu. Za centar Starog Priboja biće nam potrebno još godinu dana – ističe Despić.

Tanjug/Vladimir Šporčić
Priboj čeka nova, turistička budućnost

Sa završetkom rekonstruisanog i proširenog puta od Kokinog Broda do Jarmenovca, i taj kamen spoticanja za razvoj Pribojske banje će biti sklonjen. A kada se izgraditi i gondola, perspektiva celog Priboja i okoline će se drastično promeniti. To se pokazuje već sada, jer Despić u hotelu i spa centru već ima goste iz inostranstva, na proputovanju za crnogorsko primorje.

- Verujem da je sve to ostvarivo i da moji poslovi ovde mogu da budu profitabilni, iako to nisu investicije u koje sam krenuo racionalno i „surovo profesionalno“, kao u druge. Teško i mom sinu, koji je rođen u Moskvi a magistrirao je ekonomiju u Edinburgu. Mogu da objasnim logiku da investiram i u Priboj. Ali to je neka tajna veza sa svojim krajem, koju i ja otkrivan otkako sam došao u neke godine – objašnjava Goran Despić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike