Hotel Slavija ipak ide Petru Matijeviću?

28.11.2023

11:10

0

Autor: R.B.

Kompanija „Matijević“ jedina je dostavila ponudu za kupovinu hotela na jednom od centralnih beogradskih trgova a od njoj odlučuje Ministarstvo privrede

Hotel Slavija ipak ide Petru Matijeviću?
Hotel Slavija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nekoliko kupaca koji su bili zainteresovano za preduzeće „Slavija Hoteli“ pre aukciju ali se na tome njihovo učešće i završilo jer jedino je kompanija „Matijević“, biznismena Petra Matijevića, dostavila i ponudu za kupovinu ove firme u čiju imovinu ulaze hoteli „Slavija“ i „Slavija Garni“ na istoimenom trgu, piše Biznis.rs.

Visina ponude Matijevića nije objavljena a u javnom pozivu za učestvovanje u privatizaciji „Slavija“ hotela propisano da je početna cena 25 miliona evra.

Javno nadmetanje danas nije održano pošto je jedino Matijević, čiji su zastupnici prisustvovali otvaranju dokumentacije, dostavio ponudu. Procedura kaže da će komisija Ministarstva privrede oceniti da li prihvata ponudu za privatizaciju jednog od najpoznatijih beogradskih hotela, koji je prošle godine obeležio 60. rođendan.

Ovo je drugi pokušaj Petra Matijevića da postane vlasnik vredne imovine hotelskog preduzeća koje do sada nijednom od početka procesa privatizacije pre 20 godina nije bilo ponuđeno ni na tenderu niti na javnoj aukciji.

Petar Matijević pokušao je da kupi hotel „Slavija Lux“ (danas „Slavija Garni“) 2018. godine u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj, ali je prodaja poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug „Slavije“ prema firmi “Fil Šar“.

U javnom pozivu za prodaju nisu objavljeni detalji o nekretninama koje poseduje preduzeće „Slavija Hoteli“, a uvidom u katastar nepokretnosti može se videti da je na parceli veličine 1.433 kvadrata sa adresom u Ulici Svetog Save 1-9 upisano da je vlasnik zemljišta Republika Srbija, dok pravo korišćenja pripada upravo „Slavija Hotelima“.

Generalni direktor kompanije za nekretnine „Adventis Real Estate“ Ervin Pašanović za Biznis.rs početkom novembra je izjavio da novi vlasnik samo u „Slaviju“ treba da uloži desetine, ako ne i do stotinu miliona evra (zajedno sa cenom pri kupovini), kako bi taj stari hotel dostigao odgovarajući kvalitet u hotelskoj delatnosti prestonice.

Frima Petra Matijevića "MAT Rilestejt" je od 2016. vlasnik i zgrade nekadašnjeg "Jugoeksporta" u samom centru Beograda, u Kolarčevoj ulici. Za 5.500 kvadrata plaćeno je 7,3 miliona evra, i u objektu napravljen luksuzni hotel sa četiri zvezdice koji je otvoren 2019. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike