Nova vina od „100 žena“: Nagrađivani roze dobio naslednike (FOTO/VIDEO)

12.06.2023

12:39

0

„Vinarija 100 žena“ svećano pokazala svoje tri nove etikete

Nova vina od „100 žena“: Nagrađivani roze dobio naslednike (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U ušuškanom džepu velegrada juče je bilo veseo i za „Vinariju 100 žena“, ali i srpsko vinarstvo, značajan trenutak. Jedna mala ali veoma neobična vinarija u stopostotnom vlasništvu žena, proširila je svoju paletu na tri etikete i to svečano predstavila na svojoj godišnjoj žurci u beogradskom hotelu Indigo.

„Vinarija 100 žena“, čiji je prvenac „roze 100 žena“ s priznanjima propraćen na domaćem tržištu, uspešno nastavlja svoj neobičan projekat.

- Jedna etiketa je nova berba poznatog rozea od 100 posto merloa, a sada prvi put na tržište izlazimo sa tamjanikom kao vinom sa puno potencijala. Takođe, konačno smo lansirali dugo očekivani „m‘sje merlo“, vino berbe 2022. na koje smo jako ponosni – kaže za 24sedam Milica Milošević, jedna od suvlasnica „Vinarije 100 žena“.

Nove etikete imaju ne tako lak zadatak da potvrde status koji stekla prethodna, potvrđuje nam Jovana Milovanović, jedna od osnivačica vinarije.

- Za naš prvenac iz nulte serije, „roze 100 žena“, smo dobili bronzanu medalju na međunarodnom vinskog festivalu „Wine vision“ u Beogradu a prošle godine je to vino proglašeno za najbolji roze u Srbiji – napominje Milovanović.

„Vinarija 100 žena“ iz Velepolja kod Niša je mlada vinarija, osnova je 2019. godine, a od ostalih mladih vinarija u pravom talasu renesanse sprskog vinarstva izdvaja se svojim neobičnim sastavom – vlasnika ima mnogo i sve su žene.

- Nikome od nas to nije primarna delatnost, sve smo uspešne u svojim profesijama a ovde smo se okupile iz ljubavi prema vinu – objašnjava Milovanović.

Milica Milošević dodaje da to što su tu u vinarstvu sve žene jeste neobično ali ne bi trebalo tako da bude.

– Retko ćete naći da je žena vlasnica vinograda ili vinarije, a da to nije nasledila od oca ili preuzela od muža. Ideja je bila da se dobro zabavimo ali i pokažemo primerom da su ovakvi projekti žena mogući, ne samo u vinarstvu nego i generalno – kaže Milošević.

Ali to, ističu, ne znači to što vino „prave žene“ u startu treba gledati drugačije.

- Ne bih to tako delila na muški i ženski svet. Za sve ljubitelje vine, i muškarce i žene, vino je velika ljubav i strast – kaže Jovana Milovanović.

Milica Milošević dodaje da nemaju predrasude prema muškarcima.

- Naši vredni radnici na terenu su mahom muškarci i muškarci su integralni deo proizvodnje naših vina. Možda naše vino ima samo malo više ljubavi i ženske nežnosti – kaže Milošević.

Skrivena oaza mira u centru velegrada

Otkrivanje novih vina sasvim se dobro uklopilo sa otkrivanjem novih prostora, kao što je hotel „Indigo“, neočekivano mirna oaza u rekonstruisanom objektu iz 1889. godine koji spaja Čika Ljubinu i Knez Mihajlovu ulicu. To što se radi o strogom centru Beograda a potpunoj izolaciji od gradske vreve, lepo je iznenađenje iza mnoge strane turiste koji posete ovaj hotel, kaže nam Aleksa Radojević, front ofis menadžer ovog butik hotela "Delta rilestejta" iz lanca IHG.

Foto: Delta Real Estate
 

- Potpuno su zatečeni mirom i ovom „skrivenom“ terasom sa predivnim muralom. Ali nisu nam gosti samo stranci koji dolaze da upoznaju Beograd i njegovu dušu, drago nam je da ovde možemo da priredimo korporativne događaje za zanimljive firme kao što je „Vinarija 100 žena“ ali i privatne proslave -  ističe Radojević.

Za turističku sezonu u Beogradu ne moramo da brinemo, kaže Aleksa Radojević, jer ako je sudeći po popunjenosti kapaciteta u "Indigu", 2023. će i u hotelijerstvu srpske prestonice biti "dobra berba".

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike