EXPO 2027. predstaviće nas kao zemlju inovacija i savremenih tehnologija: Ovo su benefiti prestižne izložbe

14.08.2023

19:45

0

Renomirana međunarodna izložba EXPO 2027. održava se za četiri godine u Beogradu

EXPO 2027. predstaviće nas kao zemlju inovacija i savremenih tehnologija: Ovo su benefiti prestižne izložbe
Ilustracija - Copyright Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027

Na prestižnoj međunarodnoj izložbi Expo 2027. koja će se za četiri godine održati u Beogradu, Srbija će biti predstavljena kao zemlja inovacija i tehnologija, i to kroz pet fokus oblasti.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, u planu je da do izložbe Expo sva vozila budu električna vozila, bez vozača, u okviru samog programa.

Četiri fokusa za izložbu

- Želimo da Srbija bude prva u ovoj oblasti u Evropi. Druga stvar je Bio kampus. Krenućemo sa pripremnim radovima u novembru ove godine. Treći fokus su naučno-tehnološki parkovi, te je fokus na Niš, Čačak i Kruševac. Četvrti fokus je nastavak ulaganja u Kragujevac, a peti fokus je razvoj veštačke inteligencije – istakla je premijerka.

Podsetimo, na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), 21. juna je odlučeno da će glavni grad Srbije biti domaćin renomirane međunarodne izložbe "EXPO 2027". Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Beograd će tako biti domaćin prestižne svetske izložbe Expo  od 15. maja do 15. avgusta 2027.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je nedavno da je Srbija zemlja koja svakako najviše gradi i planira.

- Od danas sve merimo do 2027. godine. U ovom trenutku nismo zaustavili nijedan projekat koji se tiče putne ili železničke infrastrukture. Povodom izložbe Expo uradićemo u svih 28 gradova 100 plus fasada po gradu. To nije samo rekonstrukcija, već će to promeniti izgled - naveo je on.

Vučić je kazao i da svi pripremni radovi moraju da budu gotovi do 1. decembra 2026. godine.

- Uveren sam uz ogromnu energiju i entuzijazam da ćemo imati čime da se ponosimo i da pokažemo koliko će naša zemlja drugačije da izgleda - istakao je predsednik.

Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027
 

On je naveo da Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026. godine.

- U junu 2024. godine očekujemo da počnu radovi. Svi UEFA standardi - rekao je predsednik Srbije.

Takođe, Vučić je kazao da će novi sajam i objekti za specijalizovanu izložbu EXPO 2027. prostirati na 25 hektara i dodatno će imati 1.500 stambenih jedinica.

Predsednik je pokazao četiri ugovora koja moraju da se urade.

Imaćemo i rečni taksi

- Prvi ugovor je linijska infrastruktura, drugi je ugovor za radove i iskop terena. Ugovori za Nacionalni stadion nisu još potpisani, već su u toku pregovori oko toga. Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo tendere i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo najbolju prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi, ona podrazumeva osam kilometara gradskih bulevara, petlju, kao i planirani gasovod - objasnio je Vučić.

On je najavio da će u Beogradu za potrebe EXPO biti izgrađen čak i rečni taksi.

-  Prvi put ćemo izgraditi Prirodnjački muzej. Napravićemo muzejsku četvrt. U blizini ćemo graditi i Filharmoniju. Gradićemo veliki akvarijum - istakao je Vučić, koji je uveren da će svi projekti biti uspešno realizovani.

On je dodao da će sve to vredeti oko 12 milijardi evra, ali da ipak ne može precizno da navede cifru.

Takođe, ministar finansija Siniša Mali objasnio je uticaj Expo Belgrade 2027 na različite sektore u našoj zemlji. Beograd će, kako je rekao, za ta tri meseca biti centar sveta. On je istakao da je veliki posao pred svim članovima Кoordinacionog tima, te da će jedan deo aktivnosti biti usmeren na izgradnju objekata, a drugi će se ticati same organizacije. Dodao je i da je, prema pravilima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), potrebno osnovati novo preduzeće „Ekspo Beograd 2027“ koje će se isključivo baviti realizacijom projekta.

Mali je rekao da se očekuje da će Beograd i Srbiju u tim mesecima posetiti do tri miliona ljudi iz celog sveta, što će imati ogroman pozitivan uticaj na različite sektore u našoj zemlji. Кako je rekao, povećana poseta turista će generisati prihod od smeštaja, hrane, transporta i drugih turističkih usluga. On je dodao da je dobijanje organizacije Ekspo izložbe dokaz ogromnog poverenja u našu zemlju, te da smo pokazali da u političkom smislu možemo da dobijemo široku podršku u svim delovima sveta.

Vlada Srbije
 

Planirani Ekspo kompleks nalaziće se, naveo je on, na prostoru koji je saobraćajno odlično povezan, između beogradske obilaznice i auto-puta „Miloš Veliki“, na teritoriji opštine Surčin.

Кompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće uspešno povezan sa centrom grada i aerodromom. Planirano je da oko 100 zemalja ima izložbene prostore unutar objekata, a četiri paviljona će biti posvećena temi izložbe, dok će postojati i centralni srpski paviljon.

Specijalizovana izložba Expo Belgrade 2027 biće održana sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve"/"Play for Humanity – Sport and Music for All".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike