Pogledajte kako će izgledati Beograd do 2027! Zasijaće autobuska i železnička stanica, mostovi, a tek da vidite novi Sajam u Surčinu (FOTO)

09.08.2023

14:07

0

Beograd će tokom 2027. godine, biti svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija, jer će se predstavnici desetina zemalja naći u srpskoj prestonici zbog Ekspo izložbe

Pogledajte kako će izgledati Beograd do 2027! Zasijaće autobuska i železnička stanica, mostovi, a tek da vidite novi Sajam u Surčinu (FOTO)
Ilustracija - Copyright Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče na konferenciji za novinare govorio o radovima koji su značajni za svakog pojedinca u našoj zemlji. Velika ulaganja u razvojne projekte doprineće svim delovima naše zemlje, a naročito naše prestonice.

Vučić je juče izneo progresivne ideje i planove koji će "u potpunosti promeniti lice Srbije, ali i poboljšati kulturni i ekonomski život njenih građana".

Beograd će tokom 2027. godine, biti svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija, jer će se predstavnici desetina zemalja naći u srpskoj prestonici zbog Ekspo izložbe.

- Beograd nećete moći da prepoznate, biće jedan od najlepših gradova na svetu, ne samo u Evropi - rekao je i to potkrepio i činjenicama.

OVO SU PLANOVI ZA BEOGRAD: 

Autobuska i železnička stanica

Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027
 

Kako je predsednik rekao, beogradska autobuska stanica će biti gotova do 2025. godine. 

 

Predsednik je najavio da će železnička stanica Novi Beograd biti gotova 2026. godine

 

Prokop

U oktobru će biti otvorena i velelepna železnička stanica u Prokopu, odakle će moći od aerodroma da se stigne železnicom za 15 do 20 minuta, a za pola sata do nacionalnog stadiona i EXPA.

-Vozovi će se kretati 120 km/h - počeo je Vučić, pa detaljnije objasnio:

- Sa aerodroma ćete moći da idete direktno do Prokopa vozom, a mi smo ostavili prostor da možemo da gradimo još jednu prugu u budućnosti. Imaćete vozove sa tri stanice. Dalje ide do Surčina, do nacionalnog stadiona i tu za pola sata stižete ovim vozom. Dalje, vozom idemo na Jakovo i Obrenovac, čime spajamo sve sa centrom Beograda - objasnio je predsednik i pokazao kako će Železnička stanica izgledati za samo dva meseca.

 

Zgrada Pošte

Predsednik Vučić je rekao da će biti rekonstruisana i stara železnička stanica i na tom mestu nalaziće se Korunovićeva zgrada pošte.

Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027
 

- Vratiće se stara Korunovićeva fasada. Sa realizacijom tog projekta krećemo odmah - izjavio je Vučić.

 

Pešački most na Savi

Takođe je izjavio: Rekonstruisaće se stari Železniki most koji će postati novi pešački most.

Predviđeno je da na novom pešačkom mostu budu restorani i sadržaj će uglavnom biti namenjen mlađoj populaciji.

Novi most na Savi

- Biće izgrađen novi, veličanstven most na Savi koji će biti nečujan. Stari most će imati upotrebnu vrednost i ideja je da spoji kraj Novog Beograda sa početkom Zemuna sa Velikim Ratnim ostrvom i biće prava atrakcija za Beograd.

 

Metro

Kada je reč o beogradskom metrou, rekao je da uskoro kreću radovi na svakom koraku, a pre kraja 2028. godine biće otvorena prva linija metroa.

EXPO

Kao što je već poznato u Surčinu se gradi novi Sajam, a u okviru Sajamskog prostora, gde će sve države sveta imati priliku da se predstave, Srbija će imati paviljon koji će konstruisati domaće arhitekte na poziv predsednika Vučića, a gde će na najbolji nalji način biti predstavljena naša zemlja.

 

Srbija pobedila jaku konkurenciju, a donosi nam nove investicije i priliv novca

Inače, Srbija je u jakoj konkurenciji u Parizu pobedila Argentinu, Minesotu, Tajland i špansku Malagu, tako dobivši da se u našoj zemlji održi svetska izložba EKSPO 2027. Srbija je inače u sva četiri kruga imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija, opisano je na sajtu BIE. Beograd je podneo kandidaturu u januaru 2022. godine, navodi se na zvaničnom sajtu izložbe.

Organizacija ove manifestacije će za našu zemlju značiti priliv novca, investicije koje će se višestruko vratiti, prelivanje na ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, nova radna mesta, rast zarada u tim granama.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike