Srbija se ugleda na Dubai prilikom organizovanja izložbe EXPO 2027: Država će izvući brojne benefite!

09.08.2023

20:20

0

Posebna pažnja posvetiće se izgradnji infrastrukture koja bi trebalo da isprati veliki svetski događaj

Srbija se ugleda na Dubai prilikom organizovanja izložbe EXPO 2027: Država će izvući brojne benefite!
EXPO 2027 - Copyright Ministarstvo finansija

Predsednik Poslovnog saveta Srbija-Dubai Marko Selaković, izjavio je danas da bi naša zemlja prilikom organizovanja međunarodne izložbe EXPO 2027 trebalo da se ugleda na Dubai, u kome je izložba završena prošle godine, a posebno prilikom izgradnje infrastrukture koja bi trebalo da isprati tako veliki svetski događaj.

Selaković je rekao da je Dubai organizaciji EXPO 2020 pristupio kao jednom od najvažnijih strateških ciljeva za grad, ali i za Ujedinjene Arapske Emirate, i istakao da Srbija na isti način pristupa organizovanju te međunarodne izložbe.

Ministarstvo finansija
 

- EXPO koji mi organizujemo manji je po obimu u odnosu na onaj koji je održan u Dubaiu. Njihovo ulaganje u infrastrukturu iznosilo je više od šest milijardi dolara. Oni su u jednom parčetu pustinje, na periferiji Dubaia, napravili vrhunsku infrastrukturu za organizaciju događaja i različitih aktivnosti, za razvoj kompanija. Dodali su trgovačke sadržaje, doveli su ozbiljnu saobraćajnu i telekomunikacionu infrastrukturu, kao i energetsku infrastrukturu - naveo je Selaković.

Kazao je da bi naša zemlja trebalo da se ugleda na Dubai prilikom organizovanja međunarodne izložbe u pogledu izgradnje infrastrukture i kreiranja sadržaja koji mora da popuni program tokom trajanja.

Vlada Srbije
 

- EXPO ne traje tri dana, već nekoliko meseci. U Dubaiu je trajao šest meseci i svakodnevno su postojale neke aktivnosti. Imali ste posebno biznis program, poseban program koji se ticao predstavljanja kultura zemalja učesnica, zatim program kada su se obeležavali nacionalni dani zemalja učesnica, posebnu izložu koju je imala svaka zemlja... - naveo je Selaković.

On je rekao da je održavanje međunarodne izložbe EXPO 2027 od velikog značaja za našu zemlju i da ćemo od toga moći da izvučemo brojne benefite.

Na pitanje koliki značaj će imati Beograd od dolaska posetilaca na EXPO 2027, Selaković navodi da postoji infrastrukturna, kao i velika materijalna i nematerijalna korist od održavanja te izložbe.

- Direktna materijalna korist se ostvaruje kroz investicije i poslove koji će se sklopiti u toku same izložbe, a infrastrukturna korist je u tome što će se aktivirati jedan deo grada koji do sada nije bio atraktivna destinacija - rekao je Marko Selaković.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike