Vučić: Srbija se priprema za EXPO 2027 - svi planovi moraju da budu gotovi do 1. decembra 2026!

08.08.2023

18:02

0

Autor: Ekipa 24sedam

Oni su govorili o aktuelnim temama koje su ključne za našu državu

Vučić: Srbija se priprema za EXPO 2027 - svi planovi moraju da budu gotovi do 1. decembra 2026!
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić obratili su se javnosti večeras u 18 sati u Palati Srbija.

Govoreći o poplavama u Srbiji, premijerka je rekla da je na teritoriji Srbije vanredna situacija proglašena u 63 lokalne samouprave. 

- U julu je olujno nevreme pogodilo opet Srbiju i proglašeno je 13 vanrednih situacija. Do sada smo isplatili 24.200.000 za obnovu stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu - rekla je Brnabić.

Tanjug/Rade Prelić
 

Ona je istakla da su dva aposlutna prioriteta domaćinstva i škole, kako bi deca krenula u školu od 1. septembra.

Takođe, ona je kazala da je Srbija ubrzano počela da se priprema za EXPO.

- Tu ćemo predstaviti Srbiju kao zemlju inovacija i tehnologija. Imamo pet fokus oblasti - autonomna vožnja, tj. vozila bez vozača. Izdali smo prvu dozvolu pre mesec dana i među prvih pet zemalja smo koje su to uradile. Planiramo da do EXPO sva vozila budu električna vozila bez vozača, u okviru samog programa. Želimo da Srbija bude prva u ovoj oblasti u Evropi. Druga stvar je Biokapbus. Krenućemo sa pripremnim radovima u novembru ove godine. Treći fokus su naučno-tehnološki parkovi, te je fokus na Niš, Čačak i Kruševac. Četvrti fokus, nastavljamo da ulažemo u Kragujevac. Peti fokus razvoj veštačke inteligencije - rekla je premijerka.

Tanjug printscreen
 

Javnosti se obratio i predsednik Vučić koji rekao da je sada jasno da je Srbija na dobrom putu i da uprkos problemima, da je inflacija počela da pada.

On je istakao da se očekuje da će plate i penzije da rastu još većom brzinom nego što se očekivalo.

- Osim plata i penzija,  koje ćemo uspeti da obezbedimo, opredelili smo mnogo projekata za škole, vrtiće, bolnice, auto-puteve. Srbija je zemlja koja svakako najviše gradi i planira. Srbija je zemlja koja najviše gradi i planira. Od danas sve merimo do 2027. godine. Predstaviću vam nove planove. U ovom trenutku nismo zaustavili nijedan projekat koji se tiče putne ili železničke infrastrukture. Povodom EXPO želim da vam kažem da ćemo u svih 28 gradova uradićemo 100 plus fasada po gradu. To nije samo rekonstrukcija, već će promeniti izgled - naveo je on.

O EXPO 2027

Vučić je kazao da Srbija 2027. organizuje EXPO, kao i da svi pripremni radovi moraju da budu gotovi do 1. decembra 2026. godine. 

- Uveren sam uz ogromnu energiju i entuzijazam da ćemo imati čime da se ponosimo i da pokažemo koliko će naša zemlja drugačije da izgleda - kazao je predsednik.

On je naveo da Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026. godine.

- U junu 2024. godine očekujemo da počnu radovi. Svi UEFA standardi - rekao je predsednik Srbije.

Takođe, Vučić je kazao da će novi sajam i objekti za specijalizovanu izložbu EXPO 2027. prostirati na 25 hektara i dodatno će imati 1.500 stambenih jedinica.

Predsednik je pokazao četiri ugovora koja mora da se urade.

- Prvi ugovor je linijska infrastruktura, dva je ugovor za radove i iskop terena. Ugovor za Nacionalni stadion nisu još potpisani, već su u toku pregovori. Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo tendere i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi ona podrazumeva osam kilometara gradskih bulevara, petlju, planirani gasovod - toplovod i hladnovod - objasnio je Vučić.

O Prokopu

Tanjug printscreen
 

Predsednik Srbije građanima je pokazao i kako će izgledati Prokop stanica.

- Velelepna železnička stanica biće otvorena oktobru. Gradimo i 18 kilometara pruge. Od aerodroma ćete moći da idete do Prokopa vozom za 15 do 20 minuta. Pruga će biti izgrađena u 2026. godini, a vozovi će ići 120 kilometara na sat - istakao je predsednik.

On je i pokazao kako će izgledati lokacija kod Starog sajma.

- Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa Halom 1 da uradimo - rekao je Vučić.

Tanjug printscreen
 

Takođe, on je kazao da će Nova autobuska stanica biti gotova do 2025. godine, kada će biti gotova i nova železnička stanica Novi Beograd.

- Nadam se da će pre kraja 2028. godine biti otvorena prva linija metroa u Beogradu i zato ćemo radove na metrou imati na svakom koraku u narednom periodu - dodao je Vučić.

On je najavio da će u Beogradu za potrebe EXPO biti izgrađen i rečni taksi.

Tanjug/Rade Prelić
 

-  Prvi put ćemo izgraditi Prirodnjački muzej. Napravićemo muzejsku četvrt. U blizini ćemo graditi i Filharmoniju. Gradićemo veliki akvarijum - istakao je Vučić, koji je uveren da će svi projekti biti uspešno realizovani.

Ovo će vredeti oko 12 milijardi evra, ali ne možemo precizno da navedemo.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da Nemačka beleži pad, ali da je toliko jaka da će ostati u 10 najrazvijenih zemalja sveta.

- Uz sve probleme koje imaju, imaju najsnažniju industriju, zato su i pogođeni visokim cenama energenata. Za nas je dobro da Nemačka bude industrijski snažna zbog saradnje sa ovdašnjim kompanijama - rekao je predsednik Srbije.

O beogradskim izborima

Tanjug printscreen
 

Vučić je na pitanje kada će biti izbora u Beogradu koje traži opozicija, rekao da mu niko nije tražio beogradske izbore.

- Niko mi nije tražio beogradske izbore nudio sam ih 50 puta. Da li će biti samo beogradski izbori to ćemo da vidimo pošto to nije fontana želja. Dakle, hoćete beogradske izbore, nema problema, hajde da se gogovorimo kada - napomenuo je predsednik Vučić i dodao:

- Za razliku kada smo mi molili za izbore na Republičkom nivou, rekli su "ne damo" iako nisu imali legitimitet, a sada je jasno da mi imamo legitimitet i u Beogradu i u Srbiji, ali okej, ako mislite da nemamo. Idemo na izbore.

Podsetimo, predsednik Srbije sastao se nedavno, prilikom dvodnevne posete Republici Srpskoj, povodom obeležavanja 28 godina od zločinačke akcije "Oluja", sa patrijarhom Porfirijem i predsednikom RS Miloradom Dodikom u manastiru Osovica, iza zatvorenih vrata.

Kako je tada saopštio predsednik Vučić, razgovarali su o svim ključnim pitanjima za srpski narod, Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, razmotrili su situaciju našeg naroda u regionu, govorili su o svim pritiscima.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

 

-Od kada su SAD uvele sankcije protiv rukovodstva RS i protiv naših ljudi na KiM i protiv šefa BIA, stvari se komplikuju i u političkom i ekonomskom smislu, ocenio je tada predsednik Vučić i najavio da će uskoro izneti stav države po tom pitanju.

Dodao je da su razgovarali o finansijskoj situaciji, te razmatrali naredne korake.

Premijerka Brnabić obišla je područja koja su najviše bila pogođena nevremenom, materijalna šteta procenjuje se na više stotina miliona evra i Vlada Srbije već je usvojila uredbe o programu pomoći građanima za saniranje štete usled elementarnih nepogoda.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike