Posao za građevinare, ugostitelje, trgovce, kreativce... Kakvu korist imamo od izložbe EXPO?

19.07.2023

07:35

0

Ukupni ekonomski efekti izložbe EXPO koja će se održati u Beogradu 2027. godine premašiće milijardu evra, procenjuju stručnjaci

Posao za građevinare, ugostitelje, trgovce, kreativce... Kakvu korist imamo od izložbe EXPO?
Budući izgled izložbe EXPO 2027 u Beogradu - Copyright Ministarstvo finansija

Dobit za celokupnu privredu Srbije od organizacije i održavanja prestižne međunarodne izložbe EXPO 2027. biće ogromna. To podrazumeva posao za građevinare i industriju građevinskog materijala, industriju nameštaja i tekstila, benefite za domaći turizam, ugostiteljstvo i proizvodnju hrane, do kreativne industrije, marketinga, kinematografije i tehnoloških firmi.

Ovakvu procenu uticaja izložbe EXPO na srpsku privredu dao je nedavno u intervjuu za 24sedam direktor Sektora za strateške analize i savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), Mihailo Vesović.

Doći će više od tri miliona ljudi

Sličnog stava su i brojni ekonomski stručnjaci koji su izneli detaljnu analizu ekonomskih posledica po Srbiju. Tako su analitičari stručnog časopisa Ekonomskog instituta, Makroekonomske analize i trendovi (MAT), istakli da će ukupni ekonomski efekti izložbe EXPO premašiti milijardu evra.

Oni očekuju da će tada Beograd posetiti više od tri miliona ljudi, iz 120 zemalja.

- Događaj će imati sveobuhvatne ekonomske posledice, ne samo u domenu neposrednih pozitivnih efekata organizacije ovog događaja koji će trajati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, već i za širok krug stejkholdera koji učestvuju u realizaciji, onome što će prethoditi događaju u smislu angažovanja građavinske operative, i onoga što će ostati kao nasleđe izložbe – smatraju ekonomski analitičari MAT-a.

24sedam/Katarina Mihajlović
Mihailo Vesović

Da je organizacija izložbe EXPO u Beogradu, pre svega, dobar podsticaj da se svi započeti projekti, a pre svega infrastukturni, završe, a oni planirani ubrzaju, istakao je i Vesović.

- Za ovakav događaj morate imati dobru logističku infrastrukturu, pre svega saobraćajnu, aerodrom mora da funkcioniše savršeno, unutrašnji prevoz mora da bude dobar, turistički kapaciteti i sve što ih prati moraju da budu odlični… Benefit će biti ogroman, od posla za građevinare i industriju građevinskog materijala, industriju nameštaja, tekstila, da ne govorimo o turističkom i ugostiteljskom sektoru i proizvodnji hrane… Ceo lanac vrednosti se stvara da bi se realizovao jedan ovako veliki projekat, sve do kreativne industrije, marketinga, produkcija, kinematografije, ali i tehnoloških firmi koje će obezbediti sve te novotarije koje viđamo po svetu, a koje podrazumeva ovako veliki događaj – objasnio je Vesović.

U Beogradu 300.000 biznismena

Kako je naglasio, ekonomski efekat EXPO-a ne može da se ostvari bez malih i srednjih preduzeća.

- Očekuje se da će, u tom relativno kratkom roku, doći tri miliona ljudi, i svi oni moraju negde da se smeste, da se posluže, mora da im se ponudi nekakav kulturni sadržaj… - navodi on.

Ministarstvo finansija
 

Kako je istakao, ako samo deset odsto među njima budu poslovni ljudi, tih 300.000 biznismena će sa nekim želeti da razgovaraju i utvrde da li, gde i sa kim imaju mogućnost da prošire svoje poslove.

- Naše iskustvo sa inostranim investitorima u PKS je takvo da se uvek najveći efekat postiže ličnom posetom, a ovo je velika prilika i za one firme koje nemaju često inostrane kontakte. To je taj posredni efekat, sa novim poslovima, novim poslovnim praksama i podizanjem standarda, koji očekujemo od EXPO, a koji će se preliti na kompletnu privredu – zaključuje on.

Vlada Srbije
 

Analitičari MAT-a smatraju da, kada se radi o direktnim efektima, oni nastaju kao rezultat neposrednog obavljanja aktivnosti i delatnosti u cilju realizacije ove izložbe.

- To će doneti rast prihoda od prodaje robe i usluga, tj od izdavanja prostora, prihodi koji se generišu od strane organizatora, izlagača i posetilaca, prodaje robe i usluga koje su predmet ponude u paviljonima i izložbenom prostoru, kao i svih ostalih prihoda generisanih u sklopu održavanja ovakvog događaja. Tu će doći i do generisanja nove dodate vrednosti, novih fiskalnih prihoda i veće zaposlenosti – objašnjavaju autori MAT-a.

Pobedili i Špance

Na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), 21. juna je odlučeno da će Beograd biti domaćin renomirane međunarodne izložbe "EXPO 2027". Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Zahvaljujući tome, naš glavni grad postaće jedno veliko gradilište kako bi se pripremio za ovu prestižnu manifestaciju. Tako će se, prema rečima glavnog urbaniste Beograda Marka Stojčića, čitav sajamski kompleks međunarodne izložbe "EXPO 2027". prostirati na 70.000 kvadrata, a očekuje se da će 100 zemalja ovde imati svoje izložbene prostore.

S druge strane, dodaju, indirektni efekti se generišu u okviru podržavajućih delatnosti i ova kategorija podrazumeva ekonomske promene koje će nastati kao posledica potrošnje u drugim povezanim industrijama.

- Drugim rečima, inicijalna potrošnja tokom održavanja EXPO-a, obezbediće i direktne prihode za ugostiteljske objekte, turistički sektor, aerodrom i avio-kompaniju Er Srbiju, špeditere i trnasportne kompanije, telekomunikcioni sektor, rekreativne i turističke lokalitete i slično. Ova kategorija uticaja obuhvata naknadnu ekonomsku potrošnju robe i usluga lokalnih dobavljača koja nastaje upravo kao posledica inicijalne aktivnosti izložbe – ističu analitičari.

Na kraju, indukovani efekti podrazumevaju promene u ekonomskoj aktivnosti koje nastaju direktno ili indirektno kao rezultat potrošnje učesnika na izložbi, a koje u širem kontekstu deluju na lokalnu i nacionalnu ekonomiju.

- U tom smislu, učesnici EXPO-a će svoje prihode trošiti u lokalnoj zajednici na nepovezane robe i usluge, kao što su hrana, prevoz, rentiranje i stanovanje i realizovanje brojnih drugih potreba. Indukovani ekonomski uticaji, zapravo, predstavljaju ponovnu potrošnju prihoda generisanih po osnovu održavanja same izložbe – navode ekonomisti.

Prema njihovim rečima, to su multiplikovani efekti potrošnje učesnika izložbe na ekonomiju cele zemlje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike