U susret EXPO 2027 niču novi delovi grada: Veliki značaj za poslovnu zajednicu, ali i građane Srbije

26.07.2023

07:35

0

Ne postoji privredna grana u Srbiji koja neće profitirati zahvaljujući međunarodnoj izložbi EXPO, smatraju u PKS

U susret EXPO 2027 niču novi delovi grada: Veliki značaj za poslovnu zajednicu, ali i građane Srbije
Ilustracija - Copyright Vlada Srbije

Beograd u naredne tri do četiri godine čeka veliki posao jer će se pripremati da bude domaćin međunarodne izložbe EXPO 2027. koja će se održati pod nazivom "Igrajmo za čovečanstvo: Sport i muzika za sve".

Srbija će 2027. organizovati ovu specijalizovanu izložbu nakon što je na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) 21. juna u Parizu Beograd pobedio u konkurenciji španske Malage, američke Minesote, tajlandskog Puketa i argentinskog Bariločea.

Gradi se na 113 hektara

Pripreme za tu spektakularnu manifestaciju uveliko su počele. Tako je predviđeno i prostornim planom da se kompleks EXPO 2027, koji uključuje i izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih i komercijalnih kapaciteta, uz izložbeni deo, prostire na 167 hektara u Surčinu.

Za izgradnju samog izložbenog kompleksa predviđeno je 113 hektara, preciznije, za izložbeni prostor 83,1 ha, za smeštajne kapacitete 6,9 ha, dok će se prateći komercijalni sadržaji prostirati na 22,9 hektara. 

Prvi čovek Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, istakao je da ne postoji privredna grana u Srbiji koja neće profitirati zahvaljujući međunarodnoj izložbi EXPO, i to od hotelijerstva i ugostiteljstva, preko građevinarstva, do IKT sektora. 

Tako će i sama građevinska industrija, kaže on, koja trenutno broji oko 170.000 radnih mesta, biti uvećana za dodatnih 20.000-30.000 radnika.

U intervjuu za 24sedam i direktor Sektora za strateške analize i savetnik predsednika PKS, Mihailo Vesović, istakao je ogroman značaj koji će imati naša zemlja od ove svetske izložbe.

- Pre svega, danas, u ekonomskom smislu, veoma je važno pozicioniranje država kao atraktivnih, pozitivnih za poslovanje. A signal da jedna država dobije podršku da bude domaćin jednog velikog međunarodnog događaja kao što je ovaj mini EXPO, kakvog dugo nije bilo u ovom delu Evrope, svako je izuzetno značajan u poslovnim krugovima – rekao je on.

Ministarstvo finansija
 

Vesović je naglasio da je ovo, pre svega, dobar podsticaj da se svi započeti projekti, pre svega infrastukturni, završe, a oni planirani ubrzaju.

- Za ovakav događaj morate imati dobru logističku infrastrukturu, pre svega saobraćajnu. Aerodrom mora da funkcioniše savršeno, unutrašnji prevoz mora da bude dobar, turistički kapaciteti i sve što ih prati moraju da budu odlični… Benefit će biti ogroman, od posla za građevinare i industriju građevinskog materijala, industriju nameštaja, tekstila, da ne govorimo o turističkom i ugostiteljskom sektoru i proizvodnji hrane… Ceo lanac vrednosti se stvara da bi se realizovao jedan ovako veliki projekat, sve do kreativne industrije, marketinga, produkcija, kinematografije, ali i tehnoloških firmi koje će obezbediti sve te novotarije koje viđamo po svetu, a koje podrazumeva ovako veliki događaj – naveo je on.

I politička korist...

Da će organizovanje izložbe EXPO 2027 Srbiji doneti brojne koristi smatraju i stranci. Tako je Patris Balester, stručnjak sa Univerziteta u Tuluzu, koji više od 15 godina izučava Ekspo manifestacije, rekao za BBC na srpskom, da doprinosi turizmu, brendu i prikazu zemlje.

- Na polju urbanizma uglavnom zemlje tim povodom izgrade potpuno nove delove gradova, parkove i nove sajamske kapacitete - opisuje on.

Francuski profesor ističe i da bi Srbija od organizacije ovog događaja mogla da ima i političke koristi.

- Na diplomatskom nivou, to pokazuje da je zemlja sposobna da dočeka strane delegacije i da je otvorena prema svetu, a to je često bilo važno za neke zemlje, poput Španije, koja je u Sevilji organizovala izložbu posle kraja diktature Franciska Franka – naveo je Balester.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike