Šta nam sve donosi EXPO 2027: Zbog ove manifestacije niče ceo mali grad pored Surčina (FOTO)

27.06.2023

07:35

0

Očekuje se da će 100 zemalja imati svoje izložbene prostore u Beogradu

Šta nam sve donosi EXPO 2027:  Zbog ove manifestacije niče ceo mali grad pored Surčina (FOTO)
EXPO 2027. - Copyright Ministarstvo finansija

Na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) 21. juna je odlučeno da će Beograd biti domaćin renomirane međunarodne izložbe EXPO2027.

Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Prostor od 70.000 kvadrata

Zahvaljujući tome, naš glavni grad postaće jedno veliko gradilište kako bi se pripremio za ovu prestižnu manifestaciju. Tako će se, prema rečima glavnog urbaniste Beograda Marka Stojčića, čitav sajamski kompleks međunarodne izložbe EXPO 2027. prostirati na 70.000 kvadrata, a očekuje se da će 100 zemalja ovde imati svoje izložbene prostore.

Stojčič je za RTS rekao da će se na kraju budućeg kompleksa nalaziti četiri paviljona vezana za temu izložbe, kao i da će biti postavljen centralni srpski paviljon koji će obrađivati temu. On je naveo i da će se između svih objekata nalaziti pešačka promenada i da „sve to kasnije treba da posluži kao možda najvažniji balkanski prostor“.

Srbija je, inače, bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine. Srbija je imala posebnu prezentaciju prilikom izbora. Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su zajedno sa našom delegacijom navijali tokom glasanja. Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su spas za nas strane direktne investicije i da je EXPO 2027 velika šansa za to.

Doneće nam više od dva miliona turista

- Mislite da bismo mogli da ga dobijemo EXPO u nekom drugom stanju -  dodao je Vučić, rekavši da će nam to doneti novi zamajac.

- U svakom smislu, ovo će nam doneti rast, i više od dva miliona turista. Uspeli smo da pobedimo Malagu. Porašće nam BDP, sve grane privrede, turizam, ugostiteljstvo... – naglasio je predsednik.

Ministarstvo finansija
 

Da je izborom Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027, urađen ogroman posao za našu zemlju i za Beograd, izjavio je i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

- Trenutno možda nismo ni svesni koliko je ovo važno. Radi se o više hiljada novih radnih mesta, o jedinstvenoj prilici da privučemo stotine hiljada ljudi koji nikada nisu bili u našem gradu. Da napravimo nove poslove za naše kompanije - kazao je on.

Šta je zapravo EXPO 2027?

Ova vrsta sajmova ili izložba zvanično poznate kao "Međunarodno priznate izložbe" su globalni događaji koji su osmišljeni da daju odgovor na neki od izazova sa kojim se čovečanstvo suočava.

Kako piše u Statutu BIE, koja nadgleda i reguliše svetske izložbe od 1931. godine, izložbeni prostor grade isključivo zemjle organizatori, i u obavezi su da učesnicima obezbede izložbeni tj. paviljonski prostor, koji onda učesnici mogu da prilagoda i spolja i unutra u skladu sa sopstvenom interpretacijom teme na osnovu koje se on organizuje.

Čadež je zahvalio ljudima iz Ekspo tima, Vladi i Predsedniku Srbije što su od početka verovali u ovaj projekat i što su uradili sve da celom svetu pokažu da smo pobednički grad, zemlja i region.

Podseća se da je Srbija izabrana za domaćina Expo 2027 pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Oglasio se i Banderas...

Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine i jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Generalna skupština BIE čestitala je Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe Expo 2027.

Zemlje članice te organizacije dale su Srbiji devet glasova više nego Španiji, preciznije Srbiji je dat 81 glas, a Španiji 70.

Beogradu je čestitao i čuveni glumac Antonio Banderas na svom twitter nalogu.

- Čestitke Beogradu na izboru za EXPO 2027! Ovde u Malagi, tuga je trajala nekoliko minuta, jer mi živimo u našoj prirodnoj radosti. Nastavljamo da gledamo prema budućnosti i nećemo moći da izbegnemo da budemo srećni! - napisao je Banderas na tviteru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike