Nacionalni stadion imaće 50.000 mesta, to je investicija, a ne trošak! Šurbatović je pričao i o Ronaldu i Realu!

06.05.2023

12:55

0

Autor: D. N.

Generalni sekretar FSS je održao predavanje na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta

Nacionalni stadion imaće 50.000 mesta, to je investicija, a ne trošak! Šurbatović je pričao i o Ronaldu i Realu!
Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović - Copyright MN Press

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi nedavno je bio gost na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta, a sada je tu praksu nastavio i generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović.

Više od sat vremena je odgovarao na pitanja studenata i profesora Aleksandra Jankovića na temu menadžmenta u sportu.

- Fudbal je postao suviše veliki biznis da bi se sveo na puku improvizaciju. Zato nam trebaju mladi, obrazovani, posvećeni i ambiciozni ljudi. Reći ću vam isto ono što stalno govorim i studentima na svom fakultetu, imate privilegiju da se edukujete u jednoj od najlepših društvenih oblasti.

Promo/FSS
 

Danas, ogromna većina čovečanstva pokazuje interesovanje za sport, bavi se sportom, a mnogi i žive od njega. Funkcionišemo u svetu koji se svakog dana menja, morate da pratite trendove, da usvajate nova znanja i da budete spremni u svakom trenutku da ugrabite priliku koja će vam se sigurno pružiti - kazao je Šurbatović u uvodnom izlaganju apostrofirajući posvećenost kao ključni faktor za postizanje uspeha u sportu.

- Živimo u visoko konkurentnom društvu, u svetu koji je postao globalno tržište. Klubovi su prihvatili pravila igre i izlaze iz nacionalnih okvira. Jedan Mančester junajted ima 330 miliona registrovanih navijača, većinom van granica Engleske. Real Madrid i Barselona su počeli da stvaraju enormne profite tek u trenutku kada su se okrenuli i posvetili svojim navijačima u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Zato i mogu sebi da priušte transfere od preko 100 miliona evra. Ako Real Madrid za par meseci od prodaje dresova u svom zvaničnom šopu otplati kompletno obeštećenje za Kristijana Ronalda, onda to nije trošak, nego investicija. Mi u Srbiji ne treba da izmišljamo patente, već samo da preslikamo ono što rade uspešne kompanije u svetu.

Govorio je Šurbatović i o ulaganjima u infrastrukturu u Srbiji.

Promo/FSS
 

- Izgradnja Nacionalnog stadiona koji će biti kapaciteta 50.000 mesta daje nam mogućnost da konkurišemo za organizaciju velikih sportskih događaja kao što su finalne utakmice Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija. Što je veoma važno, taj novi dom fudbalske reprezentacije Srbije biće u isto vreme i generator urbanog razvoja potpuno nove gradske zone koja će državi Srbiji na direktan i indirektan način doneti velike prihode.

Takođe, izgradnja stadiona širom Srbije nije trošak, nego investicija. Imamo primer TSC Arene koja je pun pogodak. Kada gledamo na televiziji utakmice iz Bačke Topole, to je potpuno drugi utisak u odnosu na sve druge. Drugačiji ambijent, kvalitetan teren, pune tribine, publika je zadovoljna jer ima apsolutni komfor, rasprodate VIP lože, maksimalan broj kamera.

Samim tim, utakmica je bolja i kvalitetnija. Bio sam skoro u obilasku stadiona u Leskovcu koji se zvanično otvara 21. maja, verujte mi da po uslovima, standardima i vizuelnom efektu, nimalo ne zaostaje za stadionima širom Evrope na kojima se igraju utakmice najviše UEFA kategorije - rekao je generalni sekretar FSS i na kraju poslao poruku studentima.

- Učite i radite na sebi. Da biste bili uspešni, jako je važno da znate više od drugih i da nadmašite konkurenciju. Ona je surova, ali ne i nepobediva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike