Svi će profitirati: EXPO nam donosi radna mesta i rast privrede!

04.07.2023

07:35

0

Organizacija izložbe EXPO je najbolje što je Beograd do sada dobio. Mnogo toga će biti izgrađeno i biće kreirane nove usluge, rekao je prvi čovek PKS

Svi će profitirati: EXPO nam donosi radna mesta i rast privrede!
EXPO 2027. - Copyright Ministarstvo finansija

Ne postoji privredna grana u Srbiji koja neće profitirati zahvaljujući međunarodnoj izložbi „Ekspo“, i to od hotelijerstva i ugostiteljstva, preko građevinarstva, do IKT sektora. Tako će i sama građevinska industrija, koja trenutno broji oko 170.000 radnih mesta, biti uvećana za dodatnih 20 do 30.000 radnika.

Ove procene izneo je nedavno predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež. On je istakao i da Srbija nije slučajno dobila organizaciju ove manifestacije, već da je to zato što je prepoznata njena spremnost da ceo projekat realizuje kvalitetno i na vreme.

Beograd - kapija regiona

- Organizacija izložbe EXPO je najbolje što je Beograd do sada dobio. Mnogo toga će biti izgrađeno i biće kreirane nove usluge. Imamo dosta upita stranih kompanija koje posle odluke da se Srbiji dodeli organizacija Ekspoa žele da svoje centrale za Evropu prebace iz jugoistočne Evrope u Beograd - rekao je Čadež.

On je istakao da je EXPO jedinstvena prilika da naša zemlja privuče stotine hiljada ljudi koji nikada nisu bili u Beogradu. Predsednik PKS je naveo da će zahvaljujući organizaciji „Ekspoa“, Beograd postati „kapija regiona“ za brojne međunarodne kompanije. kojima će Srbija biti potencijalno mesto za investiranje i nove poslove sa domaćim firmama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su spas za nas strane direktne investicije i da je upravo EXPO 2027 velika šansa za to.

- U svakom smislu, ovo će nam doneti rast, i više od dva miliona turista. Porašće nam BDP, sve grane privrede, kao i turizam i ugostiteljstvo – rekao je predsednik.

Čelnici Beograda naglasili su da će u Surčinu biti izgrađeno novo stambeno tkivo prestonice, i da će više od 130 zemalja izložiti svoja najveća dostignuća u prestonici.

- To je biznis olimpijada, gde će se susresti tri miliona ljudi. Za izložbeni prostor, u naredne četiri godine, opredilili smo mesto u Surčinu. Pojas između reke Save i nove saobraćajnice 'Miloš Veliki', od osam kilometara, od surčinske i obrenovačke petlje do Bloka 61, biće novo stambeno tkivo Beograda – rekao je gradski menadžer Miroslav Čučković,

Prema njegovim rečima, dodatni kvalitet izložbi daće i ostali infrastrukturni projekti koji će prethoditi izgradnji Nacionalnog stadiona i Ekspoa.

- Trudićemo se da povezivanje aerodroma i izložbenog prostora sa centrom grada bude dodatna veza. Svi infrastrukturni projekti ostaju Beograđanima – naveo je Čučković, dodajući da će i ogroman broj fasada biti obnovljen.

Pobedili u sva četiri kruga

Podsetimo, na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) 21. juna je odlučeno da će Beograd biti domaćin renomirane međunarodne izložbe EXPO2027. Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Vlada Srbije
 

Zahvaljujući tome, naš glavni grad postaće jedno veliko gradilište kako bi se pripremio za ovu prestižnu manifestaciju. Tako će se, prema rečima glavnog urbaniste Beograda Marka Stojčića, čitav sajamski kompleks međunarodne izložbe EXPO 2027. prostirati na 70.000 kvadrata, a očekuje se da će 100 zemalja ovde imati svoje izložbene prostore.

Srbija je, inače, bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine. Srbija je imala posebnu prezentaciju prilikom izbora. Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su zajedno sa našom delegacijom navijali tokom glasanja. Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Šta je zapravo EXPO 2027

Ova vrsta sajmova ili izložba zvanično poznate kao "Međunarodno priznate izložbe" su globalni događaji koji su osmišljeni da daju odgovor na neki od izazova sa kojim se čovečanstvo suočava.

Kako piše u Statutu BIE, koja nadgleda i reguliše svetske izložbe od 1931. godine, izložbeni prostor grade isključivo zemjle organizatori, i u obavezi su da učesnicima obezbede izložbeni tj. paviljonski prostor, koji onda učesnici mogu da prilagoda i spolja i unutra u skladu sa sopstvenom interpretacijom teme na osnovu koje se on organizuje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike