Ukoliko ćete na rad u Nemačku, „gledajte“ Minhen, jer…

14.07.2023

09:59

0

Autor: 24sedam

U industrijskom i naučnom centru Nemačke kreće podizanje minimalne satnice a 12 na 16 evra

Ukoliko ćete na rad u Nemačku, „gledajte“ Minhen, jer…
Minhen - Copyright Profimedia

U Minhenu će radnici uskoro zarađivati znatno više, pišu nemački mediji. Glavni grad Bavarske i treći najnaseljeniji grad Nemačke uvodi veću minimalnu satnicu, pa će umesto sadašnjih 12 evra ona biti 16 era, prenosi Fenix-magazin.de.

Na inicijativu odborničkog kluba SPD/Volt, Gradsko veće će 19. jula odlučivati o vlastitoj minimalnoj satnici u Minhenu. Predlog bi vrlo lako mogao da dobije većinu glasova, jer ga podržavaju i Zeleni.

Prema tvrdnjama odbornika SPD-a, Grad će se samo preuzeti obvezu da plaća svoje zaposlene najmanje 16 evra po satu, a privatne firme će biti slobodne da ostanu na minimalcu od 12 evra.

Međutim, nova gradska minimalna satnica će postati kriterijum za dodelu javnih sredstava po konkursima grada privatnicima. Sve firme koje rade sa gradom, tako će morati da povećaju minimalac.

Takođe, ako daju minimalac od 16 evra, privatne firme će dobiti serfitikat koji će im pomoći da lakše dođu do kvalifikovanih radnika, s čime svi kubure.

Prema navodima SPD-u, planu se već pridružilo 3.400 kompanija.

- Mnogi ljudi sve više imaju osjećaj da rade sve više i više, ali si mogu priuštiti sve manje i manje. U tako privlačnom, ali i skupom gradu kao što je Minhen, stoga je posebno hitno da se povećaju plaće, posebno za osobe s normalnim i niskim primanjima - rekao je čelnik minhenskog SPD i gradski većnik Kristijan Kening.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike