Minimalac ide na 780 evra: „Svesni smo da su plate niske“

17.03.2023

12:00

0

Vlada u Grčkoj planira da poveća minimalnu zaradu za gotovo 10 odsto, nakon dva povećanja prošle godine

Minimalac ide na 780 evra: „Svesni smo da su plate niske“
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grčka vlada povećaće minimalnu zaradu za 9,4 odsto na iznos od 780 evra, počevši od sledećeg meseca, rekao je premijer Kirjakos Micotakis u televizijskim izjavama, prenosi Rojters.

Grčka vlada je dva puta povećala mesečnu bruto minimalnu zaradu na iznos od 713 evra prošle godine, dok su primanja domaćinstava bila pogođena upornim visokim inflacijom.

- Svi smo svesni da su plate u našoj zemlji još uvek niske, dok uvozna inflacija dodatno vrši pritisak na njih. Novi rast zarada neće rešiti problem, ali svakako će pružiti važno olakšanje - rekao je premijer.

Grčka je potrošila više od 40 milijardi evra na subvencije i finansijsku pomoć za domaćinstva i preduzeća koja su se borila sa pandemijom kovid-19 i rastućim troškovima energije nakon rata u Ukrajini.

Uvedeno je i povećanje od osam odsto za penzionere ove godine, prvo od 2010. godine, kada je izbila kriza duga koja je trajala deceniju i primorala zemlju da smanji penzije do 2018. godine.

Vlada je planirala da u aprilu održi izbore, ali železnička nesreća koja se dogodila 28. februara u kojoj je poginulo 57 osoba, izazvala je javni bes i masovne proteste zbog nedostatka mera bezbednosti u grčkoj železnici.

Grčki premijer još uvek nije objavio datum za nacionalne izbore, dok ankete pokazuju da prednost njegove stranke Nova demokratija nad glavnom opozicijom, levom strankom Siriza, smanjuje nakon železničke nesreće.

Minimalna bruto zarada u Srbiji, uz povećanja od prvog januara od 14 odsto, iznosila je za februar 49.400 dinara ili oko 420 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike