Počinju pregovori oko minimalne cene rada: Sindikati traže da minimalac bude 50.000 dinara

19.05.2023

07:41 >> 07:51

0

Autor: J. S. J.

Odlukom Vlade Republike Srbije iz septembra 2022. godine minimalna cena rada povećana je za 14,3 odsto, odnosno sa 201,22 na 230,00 dinara po radnom času

Počinju pregovori oko minimalne cene rada: Sindikati traže da minimalac bude 50.000 dinara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pregovori oko povećanja minimalne cene rada za 2024. godinu počeće danas u Palati Srbija, a njima će prisustvovati predstavnici sindikata i poslodavaca, Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

To je saopštilo Ministarstvo finansija.

Kako je juče pojašnjeno u resornom minisgtarstvum, već godinama unazad se ustaljenom dinamikom povećanje minimalne cene rada vrši jednom godišnje, tako da nova minimalna cena rada po satu važi od 1. januara naredne godine, te da će tako biti i ovog puta.

Ministarstvo finansija je, na osnovu člana 112. Zakona o radu, pripremilo analizu parametara za utvrđivanje minimalne cene rada za 2024. godinu, zasnovanu na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i revidiranim projekcijama za naredni period - rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

Inicijativa dva sindikata

Međutim,  Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije smatra da bi se s obzirom na inflaciju a prema Zakonu o radu postoji mogućnost da se pomera visina cene rada i nekoliko puta godišnje.

Inicijativu za početak pregovora podnela su dva reprezentativna sindikata - Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji se nadaju da bi minimalna zarada mogla da bude vanredno povećana u ovoj godini, usled rasta inflacije.

Njihov je predlog da minimalna zarada, koja sada iznosi 40.020 dinara, bude izjednačena sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su premašili 50.000 dinara.

Odlukom Vlade Republike Srbije iz septembra 2022. godine minimalna cena rada povećana je za 14,3 odsto, odnosno sa 201,22 na 230,00 dinara po radnom času, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koja važi od januara do decembra 2023. godine.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike