Ispunjeno obećanje: Minimalna zarada na sat 12 evra

23.02.2022

13:06

0

Autor: 24sedam

Nemačka vlada je usvojila danas minimalnu vrednost sata rada, koja će biti sedam puta veća nego u Srbiji

Ispunjeno obećanje: Minimalna zarada na sat 12 evra
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Savezna vlada Nemačke usvojila je danas odluku o povećanju minimalne satnice na 12 evra i ona će se primenjivati od oktobra. Time je ispunjeno ključno obećanje kancelara Olafa Šolca iz prošlogodišnje predizborne kampanje.

Odluku mora da potvrdi parlament, ali socijaldemokrate tamo imaju komotnu većinu.

Nemačka je uvela minimalnu zaradu, odnosno satnicu, relativno skoro u odnosu na neke druge zemlje EU, tek 2015. godine. A i tada je uvedena na insistiranje Šolcove Socijaldemokratske stranke, koja je u to vreme bila manji partner u vladajućoj koaliciji sa konzervativcima iz CDU, Angele Merkel.

Minimalna satnica na početku je iznosila 8,5 evra, ali njen iznos redovno razmatra komisija koju čine predstavnici sindikata i poslodavaca. Prema ovom panelu, sadašnji iznos od 9,82 evra od 1. jula će biti povećan na 10,45 evra, da bi najesen bila 12 evra.

- Mnogi građani u našoj zemlji rade mnogo, ali zarađuju malo. To mora da se promijeni. Za mene je ovo jedan od najvažnijih zakona i pitanje poštovanja - napisao je Šolc na Tviteru.

Poređenja radi, satnica u Srbiji je od 1. janaura 2022. godine 201,22 dinara, što je oko 1,7 evra ili sedam puta manje nego u Nemačkoj.

Sa 160 do 184 radna sata mesečno (zavisno od broja radnih dana u mesecu), to daje minimalnu zaradu između 32.195 dinara (274 evra) u februaru i 37.024 dinara (315 evra) u martu i avgustu ove godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike