Ameri priznali: Ne možemo bez Kine

07.07.2023

10:22

0

Autor: 24sedam

Razdvajanje američke privrede od Kine je „takoreći nemoguće“, rekla u Pekingu ministarka finansija SAD

Ameri priznali: Ne možemo bez Kine
Copyright Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Razdvajanje američke privrede od kineske, kako bi smanjila zavisnost SAD od najveće azijske a verovatno i svetske ekonomije, "takoreći je nemoguće", izjavila je dans u Pekingu američka ministarka finansija Dženet Jelen.

- Razdvajanje dve najveće svetske privrede bilo bi destablizirajuće za svetsku ekonomiju - rekla je Jelen.

Poseta ministarke SAD Kini počela danas, nekoliko nedelja posle posete državnog sekretara SAD Entonija Binkena u nastojanju administracije predsednika Džoa Bajdena da ponovo uspostavi direktne kontakte posle tri godine skoro potpune izolacije Pekinga zbog kovida.

Jelen će se danas sastati sa premijerom Li Ćijangom, a razgovarala je sa bivšim premijerom Liu Heom kao i sa odlazećim guvernerom kineske centralne banke Jiem Gangom, rekao je zvaničnik američkog ministarstva finansija.

Taj zvaničnik je rekao juče da SAD ne očekuju napredovanje tokom ove posete ali se nadaju da može da se otvori put za konkretnije razgovore.

Borba za tehnološki primat

Jedna od glavnih tema neslaganja dve zemlje odnosi se na poluprovodnike uvođenjem restrikcija u SAD (a time i na čitavom Zapadu) poslednjih meseci da bi se preseklo snabdevanje kineskih firmi američkom tehnologijom.

Kina, koja u tom domenu želi da postane autonomna i koja je uzvratila kontramerama, ocenjuje da je cilj američkih mera da se ukoči njeno napredovanje i zadrži američka nadmoć.

Peking je u ponedeljak objavio restrikcije u izvozu dva metala neophodna za poluprovodnike, čiji je glavni proizvođač.

Pre zvaničnika države i šefovi velikih američkih firmi počeli su da posećuju Kinu. Tako je tu već bio generalni direktor „Epla“, Tim Kuk, osnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts. Kao i Ilon Mask iz „Tesle“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike