Kina otkazala posetu Žozepa Borelja: Nema slobodnih datuma, tražite alternativu

04.07.2023

15:26

0

Šef evropske diplomatije moraće da poseti Peking u nekom drugom terminu

Kina otkazala posetu Žozepa Borelja: Nema slobodnih datuma, tražite alternativu
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Fred Sierakowski

Kina je otkazala posetu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja planiranu za narednu nedelju, saopštila je portparolka za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske komisije Nabila Masrali.

- Nažalost, kolege iz Kine obavestile su nas da predviđeni datumi sledeće nedelje više nisu mogući i da sada moramo da tražimo alternative - navela je Masrali u pisanoj izjavi za Rojters.

Horhe Toledo, ambasador EU u Pekingu, prethodno je najavio da će Borelj doputovati u prestonicu Kine 10. jula i sastati se sa šefom kineske diplomatije Ćin Gangom.

Toledo je na Svetskom mirovnom forumu u Pekingu rekao da će Borelj tokom posete razgovarati o "strateškim pitanjima", uključujući pitanja ljudskih prava i rata u Ukrajini, navodi se u audio-snimku koji su ranije danas podelili organizatori.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je danas novinarima da nema informacije o Boreljovoj poseti Kini.

Borelj je u Kinu trebalo da otputuje nakon visokog predstavnika EU za klimu Fransa Timermana, koji je ranije ove nedelje boravio u Pekingu gde je razgovarao o klimi, biodiverzitetu i zaštitu životne sredine.

Timerman i Borelj su u aprilu odložili posetu Kini nakon što su bili pozitivni na koronavirus.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike