Nemci se već kaju zbog politike prema Kini: BDP na nuli ove godine

19.06.2023

13:02

0

Savezno udruženje nemačke industrije (BDI) saopštilo je danas da će nemačka ekonomija stagnirati u ovog godini u upozorilo na posledice poliitke prema Kini

Nemci se već kaju zbog politike prema Kini: BDP na nuli ove godine
Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Godišnji rast BDP-a Nemačke će u 2023. godini biti na nivou od 0,0 odsto, saopštilo je prognozu Savezno udruženje nemačke industrije (BDI).

Glavni razlog za ovaj pesimizam je pad investicija, visoka inflacija i nedostatak kvalifikovane radne snage u Nemačkoj, kao i pad građevinskog sektora, prenosi Rojters.

- BDI očekuje otrežnjujući rast nemačke ekonomije u 2023. godini od plus minus nula odsto u odnosu na prošlu godinu - rekao je predsednik ovog udruženja Zigfrid Rusvurm.

On smatra da će se Nemačka delimično ekonomski oporaviti tek 2024. godine.

- Pred Nemačkom su ogromni izazovi, političari moraju da se sistematski bave struktruralnom reformama - rekao je Rusvurm i zatražio bolje poreske uslove za investicije i ubrzavanje procedura za planiranje i odobravanje projekata.

Predsednik BDI-a je upozorio da bi ekonomsko razdvajanje od Kine (koje se forsira iz Brisela i Vašingtona) bilo kako "nerealno", tako i "štetno".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike