Sa kineskim državnim firmama još trgovine vredne 500 miliona dolara

15.06.2023

13:20

0

U Beogradu je danas 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo Sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od oko pola milijarde dolara

Sa kineskim državnim firmama još trgovine vredne 500 miliona dolara
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Sporazumi su potpisani u okviru poslovnih susreta srpskih i kineskih kompanija a srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, rekao je da je ovo važan događaj.

- Očekujemo da će do kraja godine biti potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini između naših zemalja i današnji događaj je primer kako će izgledati naša ekonomska saradnja kada on bude potpisan. Spoljnotrgovinska razmena između Kine i Srbije u prošloj godini iznosila je 6,14 milijardi dolara, od čega je naš izvoz 1,1 milijarde. Danas potpisujemo ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara - rekao je Vesić.

Ministar je naveo sve važne infrastrukturne projekte koje kineske kompanije sprovode u Srbiji i izrazio nadu da će osim infrastrukture i trgovinska saradnja biti jednako uspešna.

- Kada budemo potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini ovakvih događaja će biti mnogo više jer neće biti prepreka za razvoj trgovine i to će biti prilika za srpske kompanije da zauzmu svoj deo na tržištu Kine - rekao je ministar.

Srbija važna Kini u CIE

Generalni direktor Sektora za spoljnu trgovinu Ministarstva trgovine NR Kine Li Sinćijan istakao je da Kina i Srbija imaju duboko i čvrsto tradicionalno prijateljstvo i uz pomoć lidera obe zemlje dolazi do odličnih rezultata.

- Poslednjih godina ekonomska komplementarnost Kine i Srbije kontinuirano jača sto je pokretalo brz rast bilateralne trgvoine. Kina je drugi najveći trgovinski partner Srbije i najveći izvor uvoza, a Srbija je važan ekonomski i trgovinski partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi - rekao je Li Sinćijan.

On je naglasio da kinesko tržište ima velike kapacitete na više nivoa, snažnu izdržljivost i ogroman potencijal i pozvao srpske kompanije da posete Kinu i učestvuju u međunarodnim sajmovima kako bi se povećala promocija srpskih proizvoda u Kini.

- Želimo da pomognemo da srpske kompanije otvore tržište u Kini i naravno očekujemo i želimo kompanije iz Srbije i iz sveta - da dođete kod nas, da delite naše tržište kako bi stvorili vidljive rezultate. Gledajući u budućnost ekonomska i trgovinska saradnja Srbije i Kine ima veliki potencijal i široku perspektivu, kinesko tržište je uvek otvoreno za srpski narod - rekao je Li Sinćijan.

Poljoprivredna razmena tri puta veća

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je da je robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Kine i Srbije čak 55,5 miliona dolara.

- Naša robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na 2015. godinu kada je bila 14,2 miliona dolara, porasla je do 55,5 miliona dolara. To svakako predstavlja rezultat prethodne saradnje, rada i truda i potpisivanja svih prethodnih sporazuma. Mi tu ne želimo da stanemo već mislimo da je to sam početak saradnje za naše dve prijateljske zemlje - rekla je Tanasković.  

Sporazum o slobodnoj trgovini, dodala je Tanasković, doći će kao kruna te saradnje.

- Osvrnuću se i na moje gostovanje u Kini i zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma za izvoz naše hrane za ljubimce i meda, i nadam se da ćemo vrlo brzo potpisati već usaglašen sporazum za izvoz jabuke. Želim da naglasim da je ovo tek početak saradnje, da imamo puno prostora i da ćemo se truditi da u narednom periodu osvojimo što veći deo kineskog tržišta - rekla je ministarka.

Delegacija za promociju trgovine iz Kine se sastoji od tridesetak predstavnika i 15 kineskih državnih preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, oblasti hemijske industrije, mineralnih resursa, prerade drveta, usluga i drugo.

Poseta i poslovni susreti realizuju se u saradnji sa Ambasadom Kine u Beogradu i predstavljaju priliku za srpske kompanije da uspostave direktne kontakte sa potencijalnim uvoznicima u Kini.
Kineska delegacija koja je u posetu stigla 14. juna boraviće u Srbiji do sutra i predstavlja prvu delegaciju za promociju trgovine iz Ministarstva trgovine Kine u poseti našoj zemlji posle pandemije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike