Nove cene goriva nikog neće potresti

07.07.2023

10:23

0

Autor: G.M.Š.

Cene nafte i dizela su na nešto većem nivou ove nedelje nego što su bile prošle, pa je i bilo očekivano na nam gorivo poskupi. Ali...

Nove cene goriva nikog neće potresti
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte brent je danas pala u odnosu na juče, i fjučersi se prodaju po 75 dolara za barel, ali je nedeljni prosek za oko dva dolara veći nego prošle nedelje. Slično je i sa dizelom, koji se na mediteranskom tržištu prodaje za više od 720 dolara po toni, dok je prošle nedelje bio na nivou od 710 dolara.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na mediteranskom tržištu

U takvoj konstelaciji tržišnih odnosa, bilo je očekivano da na srpskim pumpama prema odredbama, da ne kažemo smernicama, Uredbe o ograničenoj ceni goriva, cene odu naviše.

Tako se i dogodilo, ali samo delimično. Danas su nadležna ministarstva odredila, odnosno potvrdila, cenu benzina BMB95 od 176 dinara i evrodizela od 183 za litar.

To je promena naviše od samo jedan dinar za benzin, dok je cena dizela ostala ista.

U poslednjih mesec dana gorivo je u Srbiji pojeftinilo za dva dinara kod benzina i dinar kod dizela a da je pritom cena nafte sada na istom nivou kao i početkom juna.

Uredba produžena do avgusta

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja jula.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva pod kontrolom države

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike