Na letovanje ćemo sa 30 dinara jeftinijim gorivom

30.06.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Pomalo neočekivano sniženje cene goriva na srpskim pumpama bar malo je obradovalo vozače, pogotovo one koji idu na dalek put

Na letovanje ćemo sa 30 dinara jeftinijim gorivom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ako ništa drugo, kada su cene u pitanju ovoga leta se ne moramo previše brinuti za one na benzinskim stanicama. Naravno, gledajući cene s kojima smo prošlog 1. jula kretali "na more“. A one su, to uvek brzo zaboravimo, bile prilično neprijatne za kućne budžete.

Nerado se sećamo da je prvog dana jula prošle godine litar bezolovnog benzina BMB95 bio rekordnih 205 dinara (1,75 evra) a evrodizela 218 dinara (1,86 evra).

To je 30 dinara više nego što benzin, odlukom nadležnih ministarstava, košta danas, odnosno čak 35 dinara jeftinije nego što je koštao dizel. Pritom, cena dizela nije bila rekordna u julu, već od sredine oktobra do sredine novembra. Tada smo za litar plaćali 222 dinara (1,89 evra).

U Srbiji država iznenadila vozače

Ovakav veliki pad cena na srpskom tržištu od 17, odnosno 19 odsto, u godinu dana, doduše, mnogo je manji od pada cene nafte na svetskom tržištu. Cena fjučersa brenta pala je u isto vreme sa 115 na 74 dolara za barel, ako se gledaju nedeljni proseci, što je gotovo 36 odsto.

Na srpskim pumpama je Vlada Srbije, odnosno formalno ministarstva energetike i trgovine, danas promenila cene „običnih“ goriva koje reguliše (od sredine februara prošle godine) i to na manje. Određeno je da litar BMB95 košta 175 dinara a evrodizela 183 dinara, odnosno za dva dinara manje kod benzina i tri dinara kod dizela nego prethodne nedelje.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade

Ovakva promena je došla pomalo neočekivano, jer i cena nafte na svetskom tržištu je na nedeljnom nivou ostala praktično ista, kao i cena dizela na tržištu Mediterana. Takođe, ni cene goriva kod komšija nisu otišle nadole, naprotiv. U Hrvatskoj su cene u ponedeljak (za naredne dve nedelje) podignute za dva evrocenta, na 1,4 evra za benzin i 1,3 za dizel.

Jednako je gorivo poskupelo i u Crnoj Gori, pa tamo benzin 95 oktana košta 1,53 evra a evrodizel 1,37 evra. I u prethodne dve nedelje gorivo je kod Crnogoraca poskupelo, tada za jedan do tri evrocenta po litru, a kod Hrvata četiri i šest centi.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih godinu dana

U isto vreme u Srbiji, gde se gorivu cene određuju svakog petka, benzin je pojeftinio dinar a dizel poskupeo za dva da bi sada pojeftinio za tri dinara. Ali, kao što je i uobičajeno, i pored ovih pojeftinjenja gorivo je u Srbiji i dalje skuplje nego što je u komšiluku.

Uredba o kontroli cena produžena i na jul

U Srbiji se maloprodajne cene na pumpama određuju u skladu sa Uredbom o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine. Na sednici Vlade u četvrtak važnost joj je ponovo produžena, do kraja jula.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednjih godinu dana

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu „srednje veleprodajne cene“ koju potvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena (ograničena) maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera), plus određeni „priznati troškovi“.

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike