Cena nafte pada: Šta će uraditi Saudijci, a koliko će gorivo koštati u Srbiji?

02.06.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Poslednjih sedam dana nafta ima prilično oštar pad na svetskom tržištu, pa se postavlja pitanje koliko je Rijad spreman da pritisne kolege iz OPEK-a da smanje proizvodnju

Cena nafte pada: Šta će uraditi Saudijci, a koliko će gorivo koštati u Srbiji?
Može li još malo niže? - Copyright Profimedia

Cena nafte pada već sedam dana i sad je, pred sastanak OPEK+ 4. juna, stigla na manje od 73 dolara za barel. To ne odgovara Saudijskoj Arabiji i još nekim zemljama Bliskog istoka, ali donosi olakšanje svima u svetu koje muči inflacija.

Među onima koji se raduju nafti na nizbrdici su, naravno, i vozači u Srbiji koji danas dobijaju novu cenu za sledećih nedelju dana.

Hoće li Rijad isterati svoje?

Pomenuta 73 dolar daleko su manje od 80,9 dolara, koliko je Međunarodni monetarni fond prošlog meseca procenio da je potrebna cena da bi Saudijska Arabija i još neke zemlje Bliskog istoka izbalansirale svoje državne budžete.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih mesec dana

 

Zbog toga je pitanje da li će ovog vikenda Rijad pritegnuti kolege iz naftnog kartela na sastanku OPEK+, kako bi se dodatno smanjila proizvodnja, a time i podigla cena na tržištu.

Međutim, to neće ići baš tako lako, jer Rusija - drugi veliki izvoznik nafte, a pogotovo derivata kao što je dizel - nije baš voljna da smanjuje proizvodnju. Moskva trpi velike štete zbog naftnih sankcija  Zapada, koji joj je odredio maksimalnu cenu od 60 dolara za barel.

Međutim, i tu ograničenu cenu ruska nafta teško postiže na tržištu. Srednja cena ruske nafte ural je od januara do maja bila 51,5 dolara za barel, a u maju na nivou od 53,34 dolara, saopštilo je juče rusko Ministarstvo finansija.

To je zntno niže nego što je postizala maja 2022. godine, kada još nije bilo sankcija i barel se prodavao za gotovo 79 dolara.

Cena u Srbiji sada prati berzu, pitanje je dokle

Cene goriva na srpskim pumpama koje se određuju uz pomoć „naftne formule“, kao što smo se tokom prošle godine stalno uveravali, zapravo ne prate direktno cenu nafte na svetskom tržištu.

Međutim, vidi se to i na našem grafiku - od početka ove godine ipak se kriva cena brenta u svetu i benzina i dizela kod nas više-manje podudaraju.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
Gorivo u Srbiji je počelo da "prati" naftu na berzi

 

Po toj logici danas, kada po Uredbi Vlade nadležna ministarstva odrede novu cenu goriva za sledećih nedelju dana, benzin i dizel bi mogli da pojeftine dinar-dva. To omogućava pad cene derivata na tržištu Mediterana koji je vođen time da je i brent izgubio 4,3 odsto vrednosti za nedelju dana.

Kada je poslednji put bio veći nedeljni pad, početkom maja od sedam odsto, BMB je u Srbiji pojeftinio sa 178 na 175 dinara, a dizel sa 185 na 182. Trenutno je cena benzina 173 dinara, a dizela 182.

Da li će nafta ići preko 80 dolara?

Nisu samo Rusi ti koji nisu za smanjivanje proizvodnje. To pokazuje i činjenica da iako je OPEK dogovorio rezanje proizvodnje i ponuda je zaista pala za 460.000 barela dnevno u aprilu (ukupno 1,5 miliona barela dnevno manje od septembra naovamo), neke zemlje su sprečile veći pad izbegavajući smanjenje ili čak povećavajući prodaju, pokazuje istraživanje Rojtersa objavljeno u sredu.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na tržištu Mediterana u 2023.

Da na berzi ne krene stampedo cena, počeli su da se brinu i Amerikanci podizanjem svojih opustelih rezervi. Rezerve sirove nafte ove nedelje su porasle za 5,2 miliona barela, javlja Američki institut za naftu (API). Taj rast još nije kompenzovao raniji gubitak od više do šest miliona barela prethodne nedelje, ali se trend preokrenuo. Od početka godine zabeležen je ukupan rast od 40 milion barela.

Proizvodnja sirove nafte u SAD je za 800.000 barela dnevno manja nego ona rekordna u martu 2020, ali i 400.000 barela veća nego u ovo vreme prošle godine.

Ovakvo kretanje cena stavlja pod znak pitanja prognoze analitičari Banke Amerike, koji su prošlog meseca predvideli da će cena nafte u tekućem drugom kvartalu da dostigne prosek na 75 dolara, da potom ide iznad 80 dolara, a da bi godinu mogla da završi i na 90.

Kao argumente u BoA navode predviđenu povećanu tražnju, smanjenje produkcije OPEK+ na sastanku 4. juna i nedostatak odgovora u američkoj proizvodnji iz škriljaca.

Slično vide cenu i sa druge stane nove „gvozdene zavese“. U intervjuu za „Izvestiju“, potpredsednik ruske vlade Aleksander Novak je rekao da u Moskvi očekuju da nafta na kraju godine bude nešto iznad 80 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike