Evo koliko će koštati benzin narednih 7 dana

19.05.2023

09:43

0

Cena nafte brent se stabilizovala na 76-77 dolara po barelu na svetskim berzama

Evo koliko će koštati benzin narednih 7 dana
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskim berzama prethodne nedelje se stabilizovala, pa je tako i jutros brent na nivou od 76,5 dolara po barelu, dok je američka WTI 72,4 dolara.

U skladu sa tim „menjaju“ se i cene naftnih derivata u Srbiji, pa će tako narednih nedelju dana litar benzina BMB95 koštati maksimalno 173 dinara, a evrodizela 180 dinara po litru.

S obzirom na to da je do danas litar benzina BMB95 koštao maksimalno 173 dinara, a evrodizela 180 dinara po litru, cene su ostale iste kao prethodnih nedelju dana.

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja maja.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike