Da se nafta pita: Različito kretanje cena benzina u regionu, dizel svuda jeftiniji

10.03.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Gledajući kako se kreću cene goriva u regionu moglo bi se zaključiti da benzin i dizel ne potiču od iste sirovine – nafte

Da se nafta pita: Različito kretanje cena benzina u regionu, dizel svuda jeftiniji
Copyright Profimedia

Vozači u Srbiji, ali i u regionu, potpuno su bili sluđeni kretanjima cena goriva u 2022. godini a to se nastavlja i u ovoj. Na domaćim benzinskim stanicama danas su ponovo promenjene cene i one nisu obradovale kupce. Iako je od države kontrolisana cena dizela ostala ista, 194 dinara kao i prilikom prethodne promene, razloga za radost nema jer dizel i dalje ne pojeftinjuje, iako cena nafte na svetskoj berzi pada.

Još manje razloga za zadovoljstvo imaju vozači čiji automobili koriste benzin, pošto je njima cena sa 174 otišla na 177 dinara za litar. Poskupljenje nije dramatično, ali cena raste od početka februara, tako da je sada razlika od poslednjeg pojeftinjenja gotovo 10 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Nafta i derivati ponovo u raskoraku

Ali, situacija nije mnogo drugačija ni u regionu. I tamo, iako cene nafte i dizela na referentnom tržištu Mediterana padaju, derivati na pumpama uglavnom poskupljuju.

Cena sirove nafte tipa brent je od sredine februara do danas, kada košta manje od 82 dolara za barel, u proseku jeftinija za 3,8 odsto. Kada bi isti procenat koristili na cene dizela i bezolovnog benzina, njihove cene bi trebalo da su pale pet dinara kod BMB95 i više od sedam kod evrodizela.

Međutim, "ne pita se“ cena nafte, već tzv. 'naftna formula' koju primenjuju sve zemlje koje administriraju maloprodajnu cenu.

Screenshot: Bloomberg
Brent na nizbrdici

Kada se u nju ubace sve stavke, od prosečne dnevne berzanske kotizacija na PLATTS za Mediteran (na sedam ili 14 dana, već od zemlje do zemlje), kursa dolara, gustine goriva, premija energetskog subjekta, priznati troškovi transporta (i kada transporta derivata sa Mediterana nema, kao u Srbiji), i država doda akcizu, dobije se velikoprodajna cena na koju na kraju ide maloprodajna marža i na sve to PDV.

Sa ovom složenom matematikom, od petka 17. februara do petka 10. marta u Srbiji smo dobili cenu dizela koja se nije menjala i šest dinara skuplji benzin.

Benzin ponegde skuplji, a dizel...

Ali izgleda da bi vozači u Srbiji, kao i u Albaniji i Rumuniji gde je cena skočila u istom iznosu, trebalo da budu i zadovoljni, jer Crnogorcima je benzin za isto vreme poskupeo 12 dinara. Doduše, Hrvatima je cena pala, 11 dinara, žiteljima BiH šest dinara, a Bugarima četiri dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Mađari i Srbi još čekaju pojeftinjenje dizela

Međutim, ovdašnji vozači na dizel ne mogu ni time da se teše jer, iako im se cena praktično nije promenila, u komšiluku je ona značajno pala. Od zemalja u direktnom okruženju dizel nije pojeftinio samo još u Mađarskoj, gde je od skoro cena slobodna. Najbolje su prošli u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji, gde sada toče za 14 dinara manje po litru.

Zbog navedene klackalice cena u maloprodaji, teško je i prognozirati kako će se one dalje kretati jer, kao što smo videli, kretanje cene nafte na nekim regionalnim tržištima nema nikakve veze sa cenom nafte i benzina.

Tamo gde te veze nisu potpuno "zaboravljene“, vozači se mogu nadati da cene neće ići naviše, bar ne u dogledno vreme. Cena sirove nafte trenutno je pod velikim pritiskom straha od recesije u vodećim ekonomijama sveta, pre svega Evrope.

A ulje na vatru bojazni da neće brzo biti bolje dolivaju i američke Federalne rezerve, odakle se najavljuje da inflacija presporo pada i da će morati da podižu kamatne stope na duži period, i većim tempom. A kada to radi FED, pre ili kasnije će uraditi i Evropska centralna banka.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike