Trgovci protiv OPEK-a: Veliki pad cene sirove nafte

31.05.2023

09:53

0

Autor: G.M.Š.

Za samo nedelju dana brent na berzi izgubio više od šest odsto vrednosti, što je najviše u mesec dana

Trgovci protiv OPEK-a: Veliki pad cene sirove nafte
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

I pored upozorenja iz vodeće zemlje naftnih kartela OPEK i OPEK+, da će „patiti oni koji idu protiv Saudijske Arabije“ i koji se klade na pad cene crnog zlata, sirova nafta i dalje gubi na vrednosti.

Za samo nedelju dana brent je izgubio 6,4 odsto vrednosti i sada se fjučersi prodaju po 73,3 dolara po barelu. Pre sedam cena je prelazila 78 dolar.

Ovaj pad bi mogao da obraduje vozače u Srbiji, jer su cene goriva na domaćim pumpama u poslednje vreme pratile cenu nafte, iako direktno od nje ne zavise već se po Uredbi Vlade prate cene derivata na tržištu Mediterana.

Screenshot: Bloomberg
Cena fjučersa brenta u poslednjih mesec dana

 

Prema analizama stručnjaka, najveći pad cene u poslednje četiri nedelje je zbog slabe tražnje na tržištu, prenosi „Blumberg“,  dok je ponuda zemalja OPEK-a i dalje dobra.

Da li će teko i ostati, videće se nakon sastanka OPEK+ zakazanog za 4. jun. Saudijska Arabija zagovara smanjenje proizvodnje, dok Rusija zbog sankcija i nametnute niže cene mora da održi visoku prodaju tako da nije za dodatno kresanje produkcije.

Značajan uticaj ima i potražnja za naftom iz Kine, koja je pala u maju, tako da su izvesne količine ostale neprodate na tržištu.

- Tržišta su zabrinuta da robna potražnja Kine slabi brže nego što se očekivalo. Stavovi da OPEK+ možda neće gledati da smanji proizvodnju nafte takođe su doprineli cenama - ", rekao je Vivek Dar, direktor istraživanja rudarstva i energetske robe u Komonvelt banci Australije.

Nafta je ove godine u padu za oko 14 odsto, jer su nedostatak ekonomskog oporavka Kine i stroža monetarna politika Federalnih rezervi uticali na procene o tražnji. Na to se u poslednje vreme pridodala i zabrinutost oko pitanja „američkog bankrota“, odnosno problem blokade administracije zbog dostizanja granice javnog duga u SAD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike