Ipak se kreće: Na dolar u fosilna goriva, 1,7 dolara za čistu energiju

25.05.2023

12:15

0

Ulaganja u čistu energiju uzimaju maha i ove godine će se razlika prema klasičnim gorivima dodatno povećati, ističu iz Međunarodna agencija za energetiku

Ipak se kreće: Na dolar u fosilna goriva, 1,7 dolara za čistu energiju
Ilustracija - Copyright Pixabay

U 2023. godini će se i dalje ulagati znatno više u čistu energiju nego u fosilna goriva, procenila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Prema najnovijem izveštaju IEA, u energiju će u 2023. biti uloženo ukupno 2,8 biliona dolara na globalnom nivou, a od toga će se 1,7 biliona investirati u čistu energiju - električna vozila (EV), nuklearnu energiju, energetske mreže, toplotne pumpe ili goriva sa niskom stopom emisija.

Ostatak novca će biti uložen u ugalj, prirodni gas i naftu.

Godišnja ulaganja u čistu energiju će prema procenama porasti za 24 odsto između 2021. i 2023. godine, dok će u istom periodu investicije u fosilna goriva porasti za 15 odsto.

- Čista energija se brzo razvija,  brže nego što mnogi ljudi misle. Za svaki uložen dolar u fosilna goriva se oko 1,7 dolara uloži u čistu energiju. Pre pet godina, ovaj odnos je bio jedan prema jedan - rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Uv ove dobre vesti, idu i one loše. IEA upozorava da 90 odsto pomenutog rasta ulaganja u čistu energiju dolazi iz razvijenih privreda (Zapada) i Kine, a ova nesrazmera može da izazove nove podele na globalnom nivou ako energetska tranzicija ne bude prihvaćena i omogućena i u drugim zemljama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike