Hoće li nafta biti „džabe“? Dramatičan pad na berzi, brent na 73 dolara

04.05.2023

09:25

0

Autor: 24sedam

Naftno berzansko tržište i dalje ide nizbrdo i samo za četiri dana cena nafte je pala gotovo osam odsto

Hoće li nafta biti „džabe“? Dramatičan pad na berzi, brent na 73 dolara
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Nafta na berzi nastavlja da pada i iako je trgovce prethodna nedelja pripremila na silazni trend, svakako nisu očekivali da će crno zlato u samo nekoliko dana od početka meseca da izgubi gotovo osam odsto vrednosti.

Trenutna cena fjučersa barela breta pala je sa 79,31 na jučerašnjih 72,33 dolara da bi se malo povratila danas na tek nešto više 73.

Cena američke lake nafte WTI nafte pala je za skoro pet dolara po barelu nekoliko sekundi nakon otvaranja u Aziji u 6.00 u Singapuru, da bi se potom oporavila. Kada je, nekoliko sati kasnije, otpočelo trgovanje globalnim referentnim brendom brent, cena ovog tipa nafte pala je nešto više od jednog dolara po barelu, prenosi „Blumberg Adrija“ (Bloomberg Adria).

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih mesec dana

 

Na tržištu se traži objašnjenje za ovakovo ponašanje sudionika a sve opcije su u igri, od toga da su špekulanti odustali od visokih opklada; da ima pogrešnih porudžbina (tzv. debeli prsti); da je podbacio algoritam prodaje... sve do objašnjenja da je visoka pozicija opcionih ugovora ranije ove nedelje sada donela gubitke.

- Moja prva misao je bila da su to morali biti „debeli prsti“. Ali razlog je mogao biti i da se, jednostavno, neko povlačio i takva promena u obimu trgovanja se može osetiti u tom trenutku - rekao je Voren Paterson, šef sektora za robne strategije u „ING-u“.

Brz i oštar pad, a potom i brz oporavak WTI predstavljaju poslednje značajne promene u burnom šestonedeljnom periodu na globalnom tržištu nafte. Cene rastu jer je OPEK+ smanjio  snabdevanje, da bi potom bile povučene nadole zbog bojazni da će sporiji globalni rast i zabrinutost koja se javlja zbog američkog bankarskog sektora sniziti potražnju i umanjiti apetite ulagača kada su rizične investicije u pitanju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike