Dizel u Evropi i dalje „miriše“ na Rusiju

29.04.2023

10:07

0

Autor: 24sedam

I pored zabrane uvoza u EU, evropski automobili i dalje idu na prerađevine dobijene od ruske nafte

Dizel u Evropi i dalje „miriše“ na Rusiju
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

U decembru prošle godine Evropska unija je zabranila skoro uvoz sirove nafte iz Rusije morskim putem a dva meseca kasnije i uvoz naftnih derivata. Međutim, to nije sprečilo gorivo od ruske nafte da stigne do rezervoara vozača u EU, piše „Bluimberg Adrija“ (Bloomberg Adria).

Razlog ove povelike rupe u sankcijama Moskvi, koje su trebale da nanesu katastrofalan udarac ruskoj ekonomiji kao odmazdu za rat u Ukrajini, je jednostavan i zove se Indija.

Kina za svoje potrebe, a Indija i za izvoz, preuzele su velike količine nafte koja je inače dolazila u Evropu i na Zapad. Indijske rafinerije prerađuju povećane količine nafte, koju dobijaju uz diskontnu cenu, u goriva koja se potom kao indijska izvoze u EU.

Obim novog biznisa je takav da je ova južnoazijska zemlja na putu da ovog meseca postane najveći snabdevač Evrope rafinisanim gorivima.

Istovremeno, Indija kupuje rekordne količine ruske sirove nafte, prema podacima koje je „Blumberg“ prikupio od analitičke kompanije „Kpler“.

- Ruska nafta pronalazi svoj put nazad u Evropu uprkos svim sankcijama, a Indija koja povećava izvoz goriva na zapad je dobar primer za to - rekao je Viktor Katona, vodeći analitičar u kompaniji.

Sankcije evropskim firmama

Sankcije su ispale mač sa dve oštrice za EU. Bloku su potrebni alternativni izvori dizela, kada ga nema direktno iz Rusije, ranije njenog glavnog snabdevača, ali ovaj posredni put znači i veće troškove.

Takođe, indijski angažman je i velika konkurenciju za evropske rafinerije koje nemaju pristup jeftinoj ruskoj nafti.

Glavni izvršni direktor španskog „Repsola“, Josu Jon Imaz, rekao je u četvrtak da ruski dizel ulazi u Evropu ilegalno i pozvao vlasti da obustave tu aktivnost. Nije govorio o trgovini preko Indije, već o tokovima dizela koji potiču iz Rusije.

Preliminarna istraga o ovom pitanju, koju su pokrenule španske vlaste, nije pronašla dokaze da ruski dizel ulazi u zemlju, rekao je vladin zvaničnik u petak, dodajući da je istraga u toku.

Uvoz rafinisanog goriva iz Indije u Evropu bi trebalo da poraste iznad 360.000 barela dnevno, što je malo ispred uvoza iz Saudijske Arabije, pokazuju „Kplerovi“ podaci.

Očekuje se da će dolazak ruske sirove nafte u Indiju u aprilu premašiti dva miliona barela dnevno, što predstavlja skoro 44 odsto ukupnog uvoza nafte u zemlji.

Više od polovine ruskih pomorskih isporuka nafte bilo je za Evropsku uniju i Grupu 7 pre nego što je blok počeo da smanjuje kupovinu kao odgovor na invaziju na Ukrajinu početkom 2022.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike