Rez OPEK-a nije uplašio tržište: Nafta pala ispod 94 dolara

06.09.2022

09:38

0

Autor: 24sedam

Cena nafte na svetskom berzama opada i pored toga što je OPEK+ odlučio da smanji kvote proizvodnje kako bi održao (visoku) cenu

Rez OPEK-a nije uplašio tržište: Nafta pala ispod 94 dolara
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) sa saveznicima koje prevodi Rusija (OPEK+) odlučila je da smanji dnevnu produkcija za oktoba za 100.000 barela crnog zlata, kako bi održala cene nafte. I pored toga što se proizvodnja formalno vraća na nivo na kome je bila pre nego što je iz SAD izvršen pritisak na povećenje radi obaranja cene, berza nije reagovala.

Nafta je u danu kada je odluka OPEK+ objavljena zapravo preokrenula rastući trend u septembru.

Za poslednjih desetak dana brent je porastao sa 92,36 na 95,74 dolara (3,7 odsto) ali je danas cena pala na manje od 94 dolara.

Screenshot: Bloomberg
 

Osnvan razlog zašto cena nije skočila je što je odluka OPEK+ jednako simbolična kao i to što je bilo kada je prozvodnja „podignuta“ za 100.000 barela dnevno u septembru na instistiranje predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Jednostavno, zemlje OPEK-a ionako većinom ne ispunjavaju ovu kvotu tako da svako pomeranje gore-dole ništa ne znači. U julu je proizvodnja cele grupacije bila 38,7 miliona barela dnevno ali i 2,75 miliona ispod cilja za taj mesec, procene su „Argusa“. Visoku proizvdonju drže Saudisjka Arabija i Kuvajt, dok već Nigerija ima manjak od 500.000 barela dnevno.

Cena nafte nemože naviše ni zbog toga jer pada prognoza za potažnju. Evropa loše ekonomski stoji a u Kini se i dalje često javljaju žarišta kovida zbog kojih se zaključavaju čitave industrijske oblasti.

Situacija je toliko loša da čak ni to što je „Gasprom“ zatvorio gasovod Severni tok 1 „zbog kvara“, nije značajno podiglo cenu nafte.

Međutim, i pred svega postoje berzanski mešetari koji se i dalje klade na skupu naftu. U ponedeljak je na bezi bilo kupovine opcija da će brnet biti 200 dolara u januaru, a prošle su se prodavale na 125 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike