Niko ne veruje u brzi oporavak: Nafta blizu rekordnog mesečnog gubitka

28.04.2023

09:45

0

Autor: 24sedam

I pored nekih najava da bi recesija mogla da bude blaža a oporavak globalne ekonomije brži, na tržištu nafte ne veruju u to, pokazuje kretanje cene nafte

Niko ne veruje u brzi oporavak: Nafta blizu rekordnog mesečnog gubitka
Ilustracija - Copyright AP Photo/Charlie Riedel

Nafta je krenula prema šestom uzastopnom mesečnom padu i to predstavlja najduži niz takvih gubitaka u više od osam godina, piše „Blumberg Adrija“ (Bloomberg Adria).

Cene su u silaznom trendu jer i dalje postoji zabrinutosti za usporavanje u SAD i Aziji, i pored optimističnih podataka iz Kine.

Fjučerski brenta se trenutno kreću na 78,6 doalra za barel a američkog WTI na oko 75 dolara.

Ulagači u energente sada vide da su prognoze oko bržeg izlaska iz krize bile suviše „ružičaste“ jer inflacija u SAD nastavlja da ubrzava, pojačavajući očekivanja da će Federalne rezerve biti prisiljene da nastave podizanje stopa. To čini dublju recesiju verovatnijom, što bi smanjilo potrošnju energije.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih mesec dana

 

Pad profitnih marži rafinerija u Aziji nagoveštava slabost potražnje u regionu koji je najveći uvoznik nafte, iako oporavak Kine počinje da hvata maha. Tamošnji najveći prerađivač „Sinopek“ (Sinopec) kaže da će oporavak zemlje podstaći rast potražnje za rafiniranim naftnim proizvodima za više od 10 odsto ove godine.

Sirova nafta je u prethodnom periodu snažno porasla nakon što je OPEK+ najavio dodtano smanjenje proizvodnje. Međutim rast nije potrajao, pa je nafta u aprilu znatno pala. Pristizanje nafte na globalnoo tržište iz Rusije ostale su, za neke iznenađujuće, otporne uprkos sankcijama i ograničenju cena, a oporavak Kine bio je sporiji nego što su neki očekivali.

Trgovci će sada gledati kako se kreću zarade velikih naftnih kompanija za prvo tromesečje, uključujući „Eksoln mobil“ (Exxon Mobil Corp.) i „Ševron“ (Chevron Corp), koje bi mogle biti objavljene kasnije danas, što bi moglo dati komentar o izgledima za svetsko tržište.

- Dobici su se vratili nakon dva dana velike prodaje usred mešovitih ekonomskih signala - rekla je Čaru Čanana, tržišna analitičarka za „Sakso kapital markets“ (Saxo Capital Markets Pte) u Singapuru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike