Danas stižu Amerikanci: Da li dolazak moćnog DFC-a znači investicioni bum u Srbiji i na Balkanu

24.09.2020

05:17 >> 08:39

0

Delegacija američke razvojne korporacije otvara sedište u Beogradu, što će, kako ističu ekonomisti, uticati na dolazak drugih investitora i rast privrede c

Danas stižu Amerikanci: Da li dolazak moćnog DFC-a znači investicioni bum u Srbiji i na Balkanu
Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Dolazak američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koja danas otvara kancelariju u Beogradu, uticaće na veća ulaganja iz SAD u Srbiju i ceo region, što će se odraziti na ukupan razvoj i rast privrede na Balkanu. Prema rečima ekonomskih analitičara, dolazak DFC-a predstavlja svojevrstan signal i za druge investitore da pokrenu poslovanje u ovom regionu.

Delegacija američke finansijske korporacije, na čelu sa izvršnim direktorom Adamom Bolerom, četvorodnevnom posetom glavnom gradu Srbije počinje realizaciju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji je potpisan 4. septembra u Vašingtonu. Kako je još tada istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to je veliki signal za sve američke investitore, a posebno za naše ljude koji žive u SAD, da dođu u Srbiju.
– Ovo je stahovito važna vest koja bi dodatno podigla odnose između Srbije i Amerike, jer tako postajemo mnogo interesantniji za američko tržište kapitala i za njihove biznismene – rekao je Vučić.

Važno za razvoj „mini-šengena“

Ministar finansija Siniša Mali; Tanjug/Zoran Žestić

Srpski ministar finansija Siniša Mali kaže da dolazak DFC-a za građane Srbije znači ne samo nove investicije i bolju infrastrukturu, već i nova radna mesta, veće prilive u budžet, a time i novac za veće plate i penzije.
Da možemo očekivati otvaranje novih radnih mesta, i to najviše na poslovima u putnoj infrastukturi, smatra i ekonomski analitičar Saša Đogović.
– Tako je, recimo, moguće i da američki „Behtel“, koji već radi ovde, proširi poslovanje i na auto-put Niš – Priština, kao i da neka nova američka kompanija dođe zbog hidroelektrane na Gazivodama. Tu su mogući i razni ekološki projekti, iskorišćavanje otpada, u čemu ovaj deo Evrope zaostaje… Ipak, najvažniji deo sporazuma zbog kojeg DFC dolazi je svakako „mini-šengen“ – kaže, za 24sedam, ekonomski analitičar Saša Đogović.

Benefiti za Srbiju

Kako dodaje, takvo objedinjavanje tržišta Zapadnog Balkana je važno ne samo zbog manjih transportnih troškova, jer se granice ukidaju, već i zbog potrebe da se poprave institucionalni okviri i unapredi vladavina prava u zemljama regiona.

– To je sve preduslov dolaska velikih američkih privatnih investitora. Srbija je jasno pokazala da se približila Zapadu, pogotovo SAD, i tu, s obzirom na to da nećemo tako brzo u EU, može da izvuče prilične benefite iz dobrih odnosa sa Vašingtonom – naglašava Đogović.

Budžet 60 milijardi dolara

DFC, kako se navodi na sajtu ove korporacije, investira u energetske sektore, zdravstvo, u „kritične“ infrastrukture i tehnologije, ali takođe pruža finansijsku pomoć za male biznise i žensko preduzetništvo, kao i poljoprivredu, s ciljem otvaranja novih radnih mesta na tržištima u razvoju, kakvo je i srpsko. DFC ima na raspolaganju 60 milijardi dolara, a uspostavljen je nakon što je Donald Tramp progurao zakon o boljoj upotrebi investicionih zajmova za razvoj u oktobru 2018. On predstavlja ključni stub nove američke strategije i smatra se bitinim oruđem za suprotstavljanje Kini.

Da su namere ozbiljne, pokazuje i to što su DFC i Izvozno-uvozna banka SAD (EXIM) već potpisali sporazume o namerama sa Beogradom i Prištinom u cilju pomoći u finansiranju izgradnje Auto-puta mira, koji će povezivati Niš i Prištinu.

Trka sa Kinezima

Ekonomski analitičari beogradskog MAT-a (Makroekonomske analize i trendovi) ističu da odluka da se kancelarija DFC-a locira upravo u Beogradu ukazuje na odlučnost SAD da pojačaju ekonomske i političke veze sa regionom, stvore mogućnosti za američke kompanije i konkretnije se suprotstave sve većem uticaju Kine u regionu. Oni navode da Amerikanci ne mogu da pariraju finansijskim kapacitetom, jer je za infrastrukturu u projektu “Pojas i put” već planirano više od 1,3 biliona dolara, ali, kako tvrdi i sam DFC, mogu višim standardima izvođenja projekata i boljim krajnjim rezultatom.
Ipak, analitičari MAT-a upozoravaju da u regionu Zapadnog Balkana mnogobrojne komunalne službe i drugi potencijalni primaoci zajma ne ispunjavaju standardne uslove zbog nedostatka kreditnog rejtinga. Ono što je sigurno, dolazak DFC-a će svakako pomeriti poziciju SAD na listi direktnih investicija u Srbiju i međusobne trgovine. Prema podacima NBS, Amerika 2018. godine nije bila ni među prvih deset investitora u našoj zemlji, dok je spoljnotrgovinska razmena u 2019. bila skromna, 271 milion evra vredan izvoz u SAD i 492 miliona uvoz.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike