Sve više vožnje na struju: Prodaja veća za 55 odsto, Kinezi dominiraju

26.04.2023

10:14

0

Autor: 24sedam

Prošle godine je u svetu prodato 10 miliona vozila na električni i hibridni pogon a Kina čini gotovo dve trećine tržišta, podaci su Međunarodne agencije za energiju

Sve više vožnje na struju: Prodaja veća za 55 odsto, Kinezi dominiraju
Ilustracija - Copyright AP Photo/David Zalubowski, File

Tržište „zelenih automobila“ u svetu nezaustavljivo raste, pokazuju novi rekordi u podacima koje je obradila Međunarodna agencija za energiju (EIA) u „Globalnom pregledu za električna vozila za 2023. godinu“.

Prodaja ekoloških automobila, vozila na baterije (BEV) i plugin hibridna vozila (PHEV), premašila je 10 miliona komada prošle godine. To je povećanje od 55 odsto u odnosu na 2021. godinu.
Ovaj broj veći je od ukupne prodaje automobila u EU ali predstavlja samo polovinu ukupnog broja automobila prodatih u Kini.

- Ovaj eksplozivan rast znači da je udeo električnih automobila na ukupnom tržištu automobila porastao sa oko četiri odsto u 2020. na 14 odsto u 2022. godini i trebalo bi da se poveća na 18 odsto ove godine, na osnovu najnovijih projekcija IEA - navodi se u saopštenju.

Kinezi bez premca

Elektrifikaciju drumskog saobraćaja predvodi Kina, gde se na putevima nalazi polovina svetskog broja električnih i hibridnih vopzila.

Na drugo velikom tržištu, u Evropskoj Uniji, prodaja električnih automobila porasla je za više od 15 odsto u 2022. godini. Tamo je sada svaki peti novi automobil na električni pogon.

U SAD, koja kaska u elektrifikaciji po broju automobila, sada takođe imaju veliki rast – 55 odsto. Taj rast će biti još većži jer sada imaju poseban zakon koji daje povlastice kako kupcima e-automobila tako i kompanijama koje proizvode takve automobile.

Sve u svemu, e-mobilnost napreduje  i procene EIA su da će se time do 2030. „uštedeti“ najmanje pet miliona barela nafte dnevno koja neće biti potrebna za preradu u gorivo.

Nova tržište – Indija, Tajland, Indonezija...

Kini, Evropi i SAD, kao velikim globalnim igračima, na tržištiu se sada pridružuju i neka druga tržišta.

- Prodaja električnih automobila je generalno niska izvan glavnih tržišta, ali je 2022. godina bila godina rasta u Indiji, Tajlandu i Indoneziji. Prodaja električnih automobila u ovim zemljama se više nego utrostručila u odnosu na 2021. godinu, dostigavši 80.000 – kaže povodom izveštaja EIA američki CNBC.

U Indiji se, zahvaljujući programu podsticaja vlade teškom 3,2 milijarde dolara, radi na e-mobilnosti a ukušne investicije su prošle godine bile 8,3 milijarde dolara.

Zabranom do e-saobaćaja

Veliki broj sveetskih ekonomija pokušava da pooštravanjem ekoloških pravila pa čak i zabranama ubrzta proces elektrifikacije saobraćaja.

Velika Britanija radi na tome da zabrani novih automobila i malih komerecijalnih vozila na dizel i benzin do 2030. godine a od 2035. da sva nova vozila imaju nultu emisiju izduvnih gasova.

Evropska unija, je već zabranila prodaju novih automobila koji koriste benzin i dizel za vozila posle 2035, uz izuzetak onih najskupocenijih koji koriste e-gorivo.

U SAD, država Kalifornija takođe zabranjuje prodaju novih vozila na benzin od 2035.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike